Reklama

Rozmýšľate, čo chutné upiecť na nedeľu? TOP recepty na jednoduché hrnčekové koláče bez váženia

Strakatý kakaovo-tvarohový koláč

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Rozmýšľate, čo upiecť na nedeľu? Máme pre vás skvelé recepty, pri ktorých si nemusíte robiť ťažkú hlavu z váženia jednotlivých ingrediencií. A chutia famózne!

Linecký ríbezľový koláč s tvarohom

12 kúskov

1 a 1/2 šálky hladkej múky ● 1/2 šálky práškového cukru ● 125 g masla ● 1 žĺtok ● štipka soli

NA TVAROHOVÚ NÁPLŇ: 500 g jemného tvarohu ● 1/2 šálky práškového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 2 vajcia ● 2 PL zemiakového škrobu ● 2 šálky ríbezlí (môžu byť aj zavárané alebo mrazené)

OKREM TOHO: 1/2 šálky kyslej smotany ● 1 PL práškového cukru ● štipka mletej vanilky

Z múky, cukru, masla, zo žĺtka a štipky soli vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme aspoň 1 hodinu chladiť. Zatiaľ zmiešame všetky suroviny na tvarohovú náplň. Vychladené cesto vyvaľkáme a rozložíme do vymastenej formy s priemerom 24 cm. Prečnievajúce časti cesta orežeme. Na cesto vylejeme tvarohovú zmes a posypeme ríbezľami. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút. Vychladnutý koláč podávame s kopčekom kyslej smotany ochutenej vanilkou a cukrom.

Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Čas pečenia: 30 minút

Náš tip
Ríbezle obaľte v práškovom cukre, aby neklesli do plnky.

Zdroj: archív Dobré jedlo

Linecký ríbezľový koláč s tvarohom

Strakatý kakaovo-tvarohový koláč

24 kúskov

NA TVAROHOVÚ ZMES: 500 g jemného tvarohu ● 1 šálka mlieka ● 2 vajcia ● 3/4 šálky práškového cukru ● 1 balíček vanilkového pudingu

NA KAKAOVÚ ZMES: 2 vajcia ● 1 šálka kryštálového cukru ● 3/4 šálky slnečnicového oleja ● 1 šálka mlieka ● 1 šálka polohrubej múky ● 1 šálka špaldovej celozrnnej múky ● 3 PL kakaa holandského typu ● 1 balíček prášku do pečiva

OKREM TOHO: 1/2 šálky lieskových orieškov ● kakao a oriešky na ozdobu

Rúru zohrejeme na 170 °C. V mise zmiešame všetky suroviny na tvarohovú zmes a dáme bokom. Pripravíme kakaovú zmes. Vymiešame vajcia s cukrom, postupne pridávame olej, mlieko, obe múky, kakao, oriešky aj prášok do pečiva. Na plech s rozmermi 34 x 24 cm, ktorý sme vyložili papierom na pečenie, vylejeme dve tretiny kakaovej zmesi a rozotrieme na ňu celú tvarohovú zmes. Zvyšnú kakaovú zmes ukladáme lyžicou na tvarohovú vrstvu, aby na nej vznikli fliačiky. Koláč pečieme 40 minút a necháme ho dobre vychladnúť. Pred podávaním ho ešte posypeme kakaom alebo práškovým cukrom a orieškami posekanými nahrubo.

Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 40 minút

Náš tip
Môžete použiť aj hrudkovitý tvaroh, len zmes po zmiešaní rozmixujte.

Zdroj: archív Dobré jedlo

Strakatý kakaovo-tvarohový koláč

Krupicovo-makové chlebíčky s višňami

6 kúskov

2 vajcia ● 1/2 šálky trstinového cukru ● 120 g masla ● 1 šálka kyslej smotany ● 1 šálka krupice ● 1 šálka hladkej múky ● 3 PL nemletého maku ● 1/2 ČL jedlej sódy ● 1 ČL octu ● štipka soli ● zavárané višne

NA GLAZÚRU: 2 PL brandy ● 1 PL medu ● 2 PL práškového cukru

Vajcia s cukrom vymiešame do peny. Postupne pridávame rozpustené a vychladnuté maslo, kyslú smotanu a dobre premiešame. Jemne zamiešame aj krupicu, hladkú múku a mak. Nakoniec do misy pridáme sódu, ocot a soľ. Ešte raz zľahka premiešame, aby neunikali bublinky. Dve tretiny hmoty rozdelíme do vymastených formičiek na chlebíky (alebo do jednej chlebíkovej formy), poukladáme vykôstkované višne a zakryjeme zvyšnou hmotou. Dáme piecť na 30 až 40 minút do rúry vyhriatej na 200 °C. Potom urobíme test špajdľou. Keď sú chlebíčky hotové, necháme ich dobre vychladnúť. Pripravíme glazúru. Len jednoducho zmiešame všetky suroviny. Potom glazúrou polejeme chlebíčky a môžeme podávať.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 40 minút

Náš tip
Višne namočte na noc do umu. Budú aromatickejšie.

Koláčik môžete spraviť aj do mafinovej formy a dať zamraziť. Počas školského roka akoby ste našli. 

Zdroj: archív Dobré jedlo

Krupicovo-makové chlebíčky s višňami

Obrátený banánový koláč s karamelom

8 kúskov

1 a 1/2 šálky hladkej špaldovej múky ● 100 g masla ● 1 vajce ● 2 PL trstinového cukru ● 1 ČL prášku do pečiva

NA KARAMEL: 1/2 šálky kryštálového cukru ● 30 g masla ● 3 zrelé banány

Rúru vyhrejeme na 200 °C a pripravíme cesto. Jednoducho zmiešame všetky ingrediencie. Potom cesto necháme v chladničke pol hodiny odpočívať. Do hrnca s hrubým dnom nasypeme cukor a zahrievame, kým sa neroztopí. Keď má zlatú farbu, pridáme maslo a miešame, aby sa rozpustilo. Hotový karamel vylejeme do formy na chlebíček a naň poukladáme prepolené banány (opatrne, karamel je ešte veľmi horúci). Cesto rozvaľkáme na veľkosť formy a zakryjeme ním banány. Okraje cesta zastrčíme do formy a dáme piecť na 35 minút. Upečený koláč pomocou taniera ihneď prevrátime, aby karamel nestuhol.

Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 30 minút
Čas pečenia: 35 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Obrátený banánový koláč s karamelom

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.