Linecký ríbezľový koláč s tvarohom

12 kúskov

1 a 1/2 šálky hladkej múky ● 1/2 šálky práškového cukru ● 125 g masla ● 1 žĺtok ● štipka soli

NA TVAROHOVÚ NÁPLŇ: 500 g jemného tvarohu ● 1/2 šálky práškového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 2 vajcia ● 2 PL zemiakového škrobu ● 2 šálky ríbezlí (môžu byť aj zavárané alebo mrazené)

OKREM TOHO: 1/2 šálky kyslej smotany ● 1 PL práškového cukru ● štipka mletej vanilky

Z múky, cukru, masla, zo žĺtka a štipky soli vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme aspoň 1 hodinu chladiť. Zatiaľ zmiešame všetky suroviny na tvarohovú náplň. Vychladené cesto vyvaľkáme a rozložíme do vymastenej formy s priemerom 24 cm. Prečnievajúce časti cesta orežeme. Na cesto vylejeme tvarohovú zmes a posypeme ríbezľami. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút. Vychladnutý koláč podávame s kopčekom kyslej smotany ochutenej vanilkou a cukrom.

Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Čas pečenia: 30 minút

Náš tip
Ríbezle obaľte v práškovom cukre, aby neklesli do plnky.

Linecký ríbezľový koláč s tvarohom
Linecký ríbezľový koláč s tvarohom
Zdroj: archív Dobré jedlo

Strakatý kakaovo-tvarohový koláč

24 kúskov

NA TVAROHOVÚ ZMES: 500 g jemného tvarohu ● 1 šálka mlieka ● 2 vajcia ● 3/4 šálky práškového cukru ● 1 balíček vanilkového pudingu

NA KAKAOVÚ ZMES: 2 vajcia ● 1 šálka kryštálového cukru ● 3/4 šálky slnečnicového oleja ● 1 šálka mlieka ● 1 šálka polohrubej múky ● 1 šálka špaldovej celozrnnej múky ● 3 PL kakaa holandského typu ● 1 balíček prášku do pečiva

OKREM TOHO: 1/2 šálky lieskových orieškov ● kakao a oriešky na ozdobu

Rúru zohrejeme na 170 °C. V mise zmiešame všetky suroviny na tvarohovú zmes a dáme bokom. Pripravíme kakaovú zmes. Vymiešame vajcia s cukrom, postupne pridávame olej, mlieko, obe múky, kakao, oriešky aj prášok do pečiva. Na plech s rozmermi 34 x 24 cm, ktorý sme vyložili papierom na pečenie, vylejeme dve tretiny kakaovej zmesi a rozotrieme na ňu celú tvarohovú zmes. Zvyšnú kakaovú zmes ukladáme lyžicou na tvarohovú vrstvu, aby na nej vznikli fliačiky. Koláč pečieme 40 minút a necháme ho dobre vychladnúť. Pred podávaním ho ešte posypeme kakaom alebo práškovým cukrom a orieškami posekanými nahrubo.

Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 40 minút

Náš tip
Môžete použiť aj hrudkovitý tvaroh, len zmes po zmiešaní rozmixujte.

Strakatý kakaovo-tvarohový koláč
Strakatý kakaovo-tvarohový koláč
Zdroj: archív Dobré jedlo

Krupicovo-makové chlebíčky s višňami

6 kúskov

2 vajcia ● 1/2 šálky trstinového cukru ● 120 g masla ● 1 šálka kyslej smotany ● 1 šálka krupice ● 1 šálka hladkej múky ● 3 PL nemletého maku ● 1/2 ČL jedlej sódy ● 1 ČL octu ● štipka soli ● zavárané višne

NA GLAZÚRU: 2 PL brandy ● 1 PL medu ● 2 PL práškového cukru

Vajcia s cukrom vymiešame do peny. Postupne pridávame rozpustené a vychladnuté maslo, kyslú smotanu a dobre premiešame. Jemne zamiešame aj krupicu, hladkú múku a mak. Nakoniec do misy pridáme sódu, ocot a soľ. Ešte raz zľahka premiešame, aby neunikali bublinky. Dve tretiny hmoty rozdelíme do vymastených formičiek na chlebíky (alebo do jednej chlebíkovej formy), poukladáme vykôstkované višne a zakryjeme zvyšnou hmotou. Dáme piecť na 30 až 40 minút do rúry vyhriatej na 200 °C. Potom urobíme test špajdľou. Keď sú chlebíčky hotové, necháme ich dobre vychladnúť. Pripravíme glazúru. Len jednoducho zmiešame všetky suroviny. Potom glazúrou polejeme chlebíčky a môžeme podávať.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 40 minút

Náš tip
Višne namočte na noc do umu. Budú aromatickejšie.

Koláčik môžete spraviť aj do mafinovej formy a dať zamraziť. Počas školského roka akoby ste našli. 

Krupicovo-makové chlebíčky s višňami
Krupicovo-makové chlebíčky s višňami
Zdroj: archív Dobré jedlo

Obrátený banánový koláč s karamelom

8 kúskov

1 a 1/2 šálky hladkej špaldovej múky ● 100 g masla ● 1 vajce ● 2 PL trstinového cukru ● 1 ČL prášku do pečiva

NA KARAMEL: 1/2 šálky kryštálového cukru ● 30 g masla ● 3 zrelé banány

Rúru vyhrejeme na 200 °C a pripravíme cesto. Jednoducho zmiešame všetky ingrediencie. Potom cesto necháme v chladničke pol hodiny odpočívať. Do hrnca s hrubým dnom nasypeme cukor a zahrievame, kým sa neroztopí. Keď má zlatú farbu, pridáme maslo a miešame, aby sa rozpustilo. Hotový karamel vylejeme do formy na chlebíček a naň poukladáme prepolené banány (opatrne, karamel je ešte veľmi horúci). Cesto rozvaľkáme na veľkosť formy a zakryjeme ním banány. Okraje cesta zastrčíme do formy a dáme piecť na 35 minút. Upečený koláč pomocou taniera ihneď prevrátime, aby karamel nestuhol.

Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 30 minút
Čas pečenia: 35 minút

Obrátený banánový koláč s karamelom
Obrátený banánový koláč s karamelom
Zdroj: archív Dobré jedlo