Každý druh ryže má iný spôsob prípravy: Stačí poznať TOTO a nikdy sa vám už nerozvarí
8. 8. 2019, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 9:18)

Zdroj: Shutterstock
Ryža tvorí základnú surovinu aj v slovenskej kuchyni. Ktorú si však vybrať?

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Ryža obsahuje veľa vitamínov a minerálnych látok, a teda aj zo zdravotného hľadiska na naše taniere patrí. Každý druh sa pripravuje trocha inak a viac sa hodí k iným jedlám. Ako sa vám teda podarí dokonalá ryžová príloha? Čítajte ďalej.

Zdroj: Shutterstock
Ako zachrániť pripálenú ryžu?
Ako rozoznať dobrú ryžu
Kvalitná ryža vonia ako obilnina. Pokiaľ z nej cítite kyslosť alebo stuchlinu nebude najlepšej kvality.
Zdroj: Shutterstock
Ako správne variť dlhozrnnú ryžu?
Ako pripravovať ryžu
Ryžu vždy pripravujte v osolenej vode. Máte dve metódy, ako ju tepelne upraviť.
Varenie: Ryža sa varí podobne ako cestoviny v dostatočnom množstve osolenej vode a následne sa zleje. Nevýhodou je, že pri scedení spolu s vodou odchádza aj množstvo výživných látok.
Dusenie: Ryžu dusíme v maximálne dvojnásobnom objeme osolenej vody ako má ryža. Privedieme do varu, krátko povaríme, potom teplotu znížime na čo najmenší stupeň a dusíme. Ryža pomaly nasaje tekutinu do seba a napučí. Týmto spôsobom väčšina výživných látok zostáva v ryži.
Zdroj: Shutterstock
Ryža pôsobí odvodňujúco a zasýti na dlhý čas.
Pozor na druh ryže
Pri varení dlhozrnnej ryže treba prihliadať aj na druh. Každý má totiž inak dlhú dobu prípravy a aj sa hodí do iných jedál.
Prírodná ryža: Potrebuje okolo 30 minút, kým zmäkne. Pri dodržaní tejto doby varenia zostane ryža pekne sypká a bude chutiť ľahko orieškovo.
Ryža parboiled: Túto ryžu varíme okolo 20 minút. Je výnimočne sypká a zrnitá, keďže sa z nej pri varení neuvoľňuje škrob.
Biela ryža: So svojimi 10 minútami varenia patrí k druhom s najkratšou dobou prípravy. Ak ju pred varením prepláchnete vodou nebude sa tak lepiť. Biela ryža viaže omáčky najlepšie, preto sa aj najviac hodí ako príloha. K bielym druhom patria aj thajská ryža a Basmati.
Divoká ryža: Pri tomto druhu sa vlastne nejedná o ryžu, ale o druh severoamerickej sladkej trávy, ktorá rastie v blízkostí riek a jazier. Divoká ryža má vyšší obsah bielkovín ako klasická ryža. Keďže je drahšia, zväčša ju kúpite v zmesi spolu s basmati ryžou.