Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Každý druh ryže má iný spôsob prípravy: Stačí poznať TOTO a nikdy sa vám už nerozvarí

Niektoré druhy ovocia a zeleniny sa vedľa seba neznesú.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Ryža tvorí základnú surovinu aj v slovenskej kuchyni. Ktorú si však vybrať?

Ryža obsahuje veľa vitamínov a minerálnych látok, a teda aj zo zdravotného hľadiska na naše taniere patrí. Každý druh sa pripravuje trocha inak a viac sa hodí k iným jedlám. Ako sa vám teda podarí dokonalá ryžová príloha? Čítajte ďalej.

Ako zachrániť pripálenú ryžu?

Zdroj: Shutterstock

Ako zachrániť pripálenú ryžu?

Ako rozoznať dobrú ryžu

Kvalitná ryža vonia ako obilnina. Pokiaľ z nej cítite kyslosť alebo stuchlinu nebude najlepšej kvality.

Zdroj: Shutterstock

Ako správne variť dlhozrnnú ryžu?

Ako pripravovať ryžu

Ryžu vždy pripravujte v osolenej vode. Máte dve metódy, ako ju tepelne upraviť.

Varenie: Ryža sa varí podobne ako cestoviny v dostatočnom množstve osolenej vode a následne sa zleje. Nevýhodou je, že pri scedení spolu s vodou odchádza aj množstvo výživných látok.

Dusenie: Ryžu dusíme v maximálne dvojnásobnom objeme osolenej vody ako má ryža. Privedieme do varu, krátko povaríme, potom teplotu znížime na čo najmenší stupeň a dusíme. Ryža pomaly nasaje tekutinu do seba a napučí. Týmto spôsobom väčšina výživných látok zostáva v ryži.

Zdroj: Shutterstock

Ryža pôsobí odvodňujúco a zasýti na dlhý čas.

Pozor na druh ryže

Pri varení dlhozrnnej ryže treba prihliadať aj na druh. Každý má totiž inak dlhú dobu prípravy a aj sa hodí do iných jedál.

Prírodná ryža: Potrebuje okolo 30 minút, kým zmäkne. Pri dodržaní tejto doby varenia zostane ryža pekne sypká a bude chutiť ľahko orieškovo.

Ryža parboiled: Túto ryžu varíme okolo 20 minút. Je výnimočne sypká a zrnitá, keďže sa z nej pri varení neuvoľňuje škrob.

Biela ryža: So svojimi 10 minútami varenia patrí k druhom s najkratšou dobou prípravy. Ak ju pred varením prepláchnete vodou nebude sa tak lepiť. Biela ryža viaže omáčky najlepšie, preto sa aj najviac hodí ako príloha. K bielym druhom patria aj thajská ryža a Basmati.

Divoká ryža: Pri tomto druhu sa vlastne nejedná o ryžu, ale o druh severoamerickej sladkej trávy, ktorá rastie v blízkostí riek a jazier. Divoká ryža má vyšší obsah bielkovín ako klasická ryža. Keďže je drahšia, zväčša ju kúpite v zmesi spolu s basmati ryžou.

Vyberáme pre vás niečo PLUS