Ruské vatrušky
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:51)

Zdroj: © StockFood
30 minút, 8 porcií
Potrebujeme: 500 gram chlebová múka T650, 275 mililiter plnotučné mlieko, 110 gram maslo, 1 kus žĺtok, 2 polievková lyžica kryštálový cukor, 1 polievková lyžica sušené droždie, 0.5 čajová lyžička soľ, 300 gram kozí syr, 1 kus cibuľa, 2 polievková lyžica maslo, rozmarín
1. Na kvások zmiešame v miske droždie, cukor a teplé mlieko. Necháme 10 minút vykysnúť.
2. Vo veľkej mise zmiešame múku so soľou a v strede urobíme jamku, do ktorej nalejeme kvások, mlieko a zmäknuté maslo. Cesto dobre vymiesime, asi 8 minút. Zakryjeme vlhkou utierkou a hodinu necháme kysnúť na teplom mieste.
3. Na plnku rozpustíme maslo v malej panvici a pridáme nakrájanú cibuľu a soľ. Smažíme dozlatista asi 8 minút. Necháme vychladnúť.
4. Vykysnuté cesto preklopíme na pomúčenú dosku a dobre premiesime. Rozdelíme ho na 8 častí a tie vytvarujeme do koliesok. Uložíme ich na plechy vystlané papierom na pečenie a zakryjeme vlhkou utierkou. Necháme kysnúť ďalších 30 minút.
5. Po 20 minútach predhrejeme rúru na 190 °C.
6. Do každého kolieska spravíme malým pohárikom jamku a tú naplníme plnkou z cibule a syra. Okraje potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme 30 minút dozlatista.
7. Podávame teplé, ozdobené rozmarínom.