Superjednoduchá a rýchla paradajková omáčka na cestoviny 3x inak: Lepšia ako od mamy
2. 8. 2015, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:19)

Zdroj: Nový Čas pre ženy
Ohromná paradajková omáčka na špagety za 15 minút? Jasné! A navyše máme pre vás aj 3 tipy na obmenu tejto omáčky.
Skúste paradajkovú omáčku 3-krát inak - s mäskom, šampiňónovú a vegetariánsku zeleninovú!
Potrebujeme:
na 4 porcie:
3 lyžice olivového oleja
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
600 g olúpaných a nakrájaných čerstvých paradajok
štipka cukru
soľ
mleté čierne korenie
sušené oregano a rozmarín
lístky čerstvej bazalky
500 g špagiet alebo iných dlhých cestovín
Takto sa to podarí:
Na oleji opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu a keď zosklovatie, pridáme nakrájaný cesnak a ešte minútu opekáme. Ďalej pridáme olúpané nadrobno nakrájané paradajky, soľ, korenie, oregano, rozmarín a štipku cukru. Ak sú kúsky paradajok príliš veľké, môžeme ich roztlačiť vidličkou.
Omáčku privedieme do varu, oheň stíšime a varíme aspoň 10 minút. Na záver omáčku ochutnáme, podľa potreby pridáme soľ, korenie či cukor, premiešame a odstavíme. Potom pridáme ešte nasekanú bazalku.
TIP
Ak nie sú na trhu práve dobré paradajky, použijeme 1 až 2 konzervy lúpaných paradajok.
Varianty paradajkovej omáčky
- mäsová - na oleji opečieme 200 g ľubovoľného mletého mäsa, vlejeme pripravenú paradajkovú omáčku a 10 minút povaríme
- hubová – na oleji opečieme 100 až 150 g nakrájaných šampiňónov, podľa chuti aj s trochou prerastenej slaniny, prilejeme pripravenú paradajkovú omáčku, povaríme 10 minút a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou
- zeleninová – na oleji opečieme nakrájanú cuketu, baklažán, mrkvu a stonkový zeler a podusíme s trochou bieleho vína, podlejeme pripravenou paradajkovou omáčkou a ešte krátko prehrejeme