Ryžovo-tvarohový nákyp
16. 6. 2012, 14:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:46)

Zdroj: Dušan Křístek
Čas prípravy: 40 minút; 4 porcie
Potrebujeme: 200 g nelúpanej ryže, 250 g tvarohu, 300 g kompótového ovocia, (višne, čerešne, čučoriedky), 2 banány, 1 lyžica citrónovej šťavy, 50 g hrozienok, 2 vajcia, 2 lyžice polohrubej múky, 3 lyžice medu alebo hnedého cukru, štipka soli, 3 lyžice rozpusteného masla, maslo na vymastenie formy
Postup:
1. Ryžu uvaríme domäkka v mierne osolenej vode. Do uvarenej ryže primiešame med, štipku soli a hrozienka.
2. Vajcia rozdelíme a v mise zmiešame tvaroh so žĺtkami a s múkou. Banány ošúpeme, nakrájame na kolieska a zmiešame s citrónovou šťavou. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne zapracujeme tvarohovú zmes, ryžu, banány a zliate kompótové ovocie.
3. Nákyp vlejeme do maslom vymastenej formy, vrch uhladíme a pokvapkáme rozpusteným maslom. Pečieme približne 30 až 40 minút v rúre vyhriatej na 170 °C. Nákyp podávame horúci alebo studený, preliaty kompótovou šťavou.
Elektrická rúra: 170 °C
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Čas pečenia: 40 minút