Ryžový šalát s hráškom
11. 6. 2013, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:41)

Zdroj: Isifa
Čas prípravy: 5 minút, 4 porcie
Potrebujeme: 250 ml zeleninového vývaru, 200 g čerstvého hrášku, 110 g guľatozrnnej ryže, 6 plátkov slaniny, 1 PL oleja, strúhaná kôra z 1/2 citróna, soľ, mleté čierne korenie, 4 krajce chleba na ozdobenie
Postup:
1. Vo väčšom hrnci ohrejeme olej, na ktorom 30 sekúnd za stáleho miešania opekáme ryžu. Zalejeme horúcim vývarom, privedieme do varu, zakryjeme a znížime plameň na minimum.
2. Varíme 12 až 15 minút, až sa vyvarí všetka tekutina a ryža zmäkne. Ryžu odstavíme a necháme zakrytú.
3. Slaninu opečieme na suchej panvici dochrumkava. Potom ju zbavíme prebytočného tuku na papierovej utierke a nakrájame nadrobno. Chlieb opečieme do zlatohneda.
4. Ryžu premiešame vidličkou a primiešame do nej hrášok, citrónovú kôru, soľ a korenie. Ryžu podávame s chlebom a so slaninou buď teplú, alebo ako studený šalát.