Šalát s balkánskym syrom a olivami
19. 7. 2013, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:38)

Zdroj: Dušan Křístek
Čas prípravy: 20 minút, 4 porcie
Potrebujeme: 4 paradajky, 1 šalátová uhorka, 2 mrkvy, 100 g zelených olív bez kôstky, 1 malá cibuľka, 1 viazanička rukoly, 100 g slaného balkánskeho syra, 2 PL medu, 2 PL citrónovej šťavy, soľ, mleté čierne korenie, 4 PL olivového oleja
Postup:
1. Paradajky umyjeme, odstránime stonku a plody nakrájame na osminky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska. Rukolu preberieme, opláchneme a otrasieme z nej vodu.
2. Mrkvu olúpeme a nahrubo nastrúhame. Syr nakrájame na kocky. Uhorku olúpeme a pozdĺžne prekrojíme na 4 časti a nakrájame ich na kocky.
3. V miske zmiešame med s citrónovou šťavou, so soľou a s mletým čiernym korením. Dôkladne vymiešame a zapracujeme olej.
4. Tesne pred servírovaním zmiešame pripravenú zeleninu, pridáme nakrájaný syr a odkvapkané olivy. Podávame pokvapkané medovým dresingom. K šalátu sa výborne hodí čerstvý tmavý chlieb.