Šalát Cézar
9. 12. 2005, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:28)

Zdroj: Archív
Čas prípravy: 45 minút
Potrebujeme: 200 g jemnej zelenej fazuľky n 1 hlávka kučeravého zeleného šalátu (450 g), malá hlávka čakanky, 4 stopky vňaťového zeleru, 400 g upečených kuracích pŕs bez kože, 1 konzerva sardeliek (50 g), 1 strúčik cesnaku, 1 bageta pokrájaná na 12 tenkých krúžkov
Dresing: 1 lyžica dijonskej horčice, 3 lyžice olivového oleja, 2 lyžice vínneho octu, 2 lyžice nízkotučného bieleho jogurtu, 0,5 lyžičky práškového cukru, 0,5 lyžice worcesterskej omáčky, mleté čierne korenie, soľ, 1 natvrdo uvarené vajce, 30 g postrúhaného parmezánu
Ako na to: Zelenú fazuľku uvaríme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Vychladnuté fazuľky prekrojíme na polovicu a dáme do veľkej šalátovej misy.
Umytý šalát potrháme na menšie kúsky, čakanku nahrubo pokrájame, zeler a kuracie prsia pokrájame na menšie kúsky. Všetko pridáme do misy k pokrájanej fazuľke, premiešame a dáme vychladiť.
Sardelky preložíme do misky a pridáme 1 lyžicu oleja, v ktorom boli naložené. Cesnak na doske roztlačíme a pridáme k sardelkám. Zmes vidličkou roztlačíme na pastu, ktorou potrieme plátky bagety, rozložíme ich na plech a v horúcej rúre upečieme. Upečené vychladnuté bagety polámeme na menšie kúsky – krutóny.
Dresing Cézar: Horčicu vymiešame s olivovým olejom, vínnym octom, jogurtom, cukrom, worcesterskou omáčkou, mletým čiernym korením a so soľou.
Uvarené vajce olúpeme, pokrájame nadrobno a vmiešame do dresingu. Polovicu dresingu nalejeme na vychladený šalát a premiešame. Pridáme krutóny, premiešame a prelejeme zvyšným dresingom. Nakoniec šalát ozdobíme hoblinkami parmezánu. Hneď podávame.