Šalát s kozím syrom
22. 8. 2006, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:19)

Zdroj: Archív
4 PORCIE 250 g kozieho syra 1 hlávku ľadového šalátu 2 paradajky 250 g žitnej múky 30 g droždia 2 kávové lyžičky kryštálového cukru 3 dl mlieka 150 g olúpaných orechov orieškový olej balzamový ocot 1/2 viazaničky kôpru 8-10 lístkov čerstvej bazalky 1 viazaničku pažítky soľ mleté biele korenie
POSTUP: 1. Vo vlažnom mlieku necháme vykysnúť droždie s cukrom. Zmes vmiešame do žitnej múky, osolíme a prisypeme nahrubo nakrájané orechy. Cesto dôkladne prehnetieme rukami, a potom necháme kysnúť 30 až 40 minút na teplom mieste. 2. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na múkou vysypanej doske na placku, rozkrájame na prúžky a vypracujeme podlhovasté valčeky, ktoré položíme na pekáč vymazaný olejom. Pečieme asi 15 minút v rúre predhriatej na 200 °C. 3. Pripravíme zálievku: pažítku, bazalku a kôpor nakrájame nadrobno. Bylinky premiešame s malým množstvom orieškového oleja a troškou balzamového octu, osolíme a ochutíme mletým bielym korením. 4. Listy ľadového šalátu natrháme na tanier, položíme na ne malé dieliky paradajok, 2-3 plátky kozieho syra a všetko pokvapkáme pripravenou zálievkou. Šalát podávame s teplými chlebovými tyčinkami.