Šampiňónová omáčka
24. 6. 2009, 15:25 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:14)

Zdroj: Nový čas pre ženy
Čas prípravy: 20 minút Čas varenia: 20 minút
Potrebujeme:
Marináda: 2 PL oleja, soľ, 100 ml červeného vína, mleté čierne korenie
Omáčka: celé čierne korenie, 2 cibule, 250 g šampiňónov, 40 ml koňaku, 100 ml smotany na šľahanie, 2 PL kryštálového cukru, soľ
Postup:
1 Ľubovoľné čisté mäso (najlepšie však hovädzie steaky) podľa potreby očistíme a naklepeme na stredne hrubé plátky, naložíme na noc do marinády vymiešanej z oleja a červeného vína, ochutenej soľou a korením.
2 Mäso na 4 PL oleja narýchlo opečieme a odložíme na teplé miesto. Na panvicu pridáme rozdrvené zrniečka čierneho korenia a krátko ich opečieme. Cibuľu ošúpeme, nadrobno nakrájame a speníme na výpeku.
3 Cibuľu posypeme cukrom a necháme skaramelizovať. Pridáme marinádu a dusíme, kým sa asi polovica neodparí. Nakoniec pridáme očistené šampiňóny nakrájané na plátky a koňak.
4 Zmes privedieme do varu, zjemníme smotanou, podľa potreby osolíme a na nízkej teplote udržiavame teplé. Šampiňónovú omáčku podávame k mäsu a zemiakom.