Šéfkuchári radia: Oklamte recepty a ušetrite na vajíčkach!
25. 3. 2012, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:43)

Zdroj: anc
Najdrahší za posledných 5 rokov! Taký je tradičný symbol Veľkej noci. Niektoré typické jedlá si bez vajíčok na veľkonočnom stole predstaviť nevieme.
Sú však aj také, pri príprave ktorých môžete recept oklamať a znížiť množstvo použitých vajíčok. Päť šéfkuchárov vám prináša praktické rady, ako pri varení a pečení ušetriť, priamo z ich kuchyne.
Šéfkuchári radia: Pri varení či pečení ich môžete použiť menej
1. Vojtech Artz, šéfkuchár
- pri pečení bábovky počet vajíčok znížite tak, že ich časť nahradíte majonézou alebo majolenkou
- v koláčoch môžete namiesto jedného či viacerých vajíčok použiť ovocné pyré, ideálne je banánové alebo marhuľové
- pri mäse môžete použiť 1 ČL droždia s 1/2 dl vody
2. Peter Petráš, Executive Chef Medúza Group
- pri výrobe zeleninových fašírok využite namiesto vajíčok aj kocku droždia
- adekvátnou náhradou vajec pri pečení je aj zmes 1 ČL prášku do pečiva, 1 PL octu, 1 PL vody
- v palacinkách môžete namiesto množstva vajíčok použiť banánové pyré
- pri príprave mäsa množstvo použitých vajec znížite 2 PL múky a 1-2 PL masti
- pri zálievkach napr. na francúzske zemiaky namiesto smotany zmiešanej s vajíčkom použite 50 ml bešamelovej omáčky
- pri praženici z 5 vajec nahraďte 2 - 3 z nich jemene nastrúhaným tofu
3. Pavol Schneeweiss, Culinary School
- pri výrobe domácich cestovín vám stačia múka, voda a soľ, vajíčko nemusíte použiť vôbec
- ak robíte trojobal, môžete použiť menej vajíčok a dať do nich trochu mlieka
- pri plackách či liatom ceste použite 1 lyžicu solamylu alebo gustínu
- sekaná a fašírky - namiesto viacerých vajec nahraďte časť ryžovou múkou
- vajíčka v cestíčku na obaľovanie z časti nahradíte zmesou solamylu a mlieka
- do náplne tvarohovej i jablkovej štrúdle pridajte namiesto predpísaného množstva vajec jablkový puding
4. Alexander Illeš, šéfkuchár Wabi-sabi
- pri pečení, ak máte použiť napr. 5 vajec, namiesto 1-2 vajec použite 1 lyžicu solamylu
- 1-2 žĺtky z receptu nahradíte 1 lyžicou solamylu zmiešaného s lyžicou vody
- namiesto troch vajec sa dá v pečení a prakticky kdekoľvek použiť 1 vrecko želatíny
- do kysnutého cesta dajte namiesto vajec biely jogurt
- domáca majonéza sa dá pripraviť aj bez vajec, použite mlieko
5. Ľuboslav Papánek, šéfkuchár, Pub u zeleného stromu
- pri mletom mäse namiesto odporúčaného množstva vajíčok dosypte strúhanku
- v pečení, ak sú v recepte mlieko a tuk, vajcia nemusíte ani použiť. Cesto bude mať správnu tuhosť, ak pridáte viac tuku, vajcia tam ani nebudú chýbať.