Reklama

Šéfkuchári radia: Oklamte recepty a ušetrite na vajíčkach!

"Vajíčka v receptoch je možné nahradiť,"

Zdroj: anc

Reklama

Najdrahší za posledných 5 rokov! Taký je tradičný symbol Veľkej noci. Niektoré typické jedlá si bez vajíčok na veľkonočnom stole predstaviť nevieme. 

Sú však aj také, pri príprave ktorých môžete recept oklamať a znížiť množstvo použitých vajíčok. Päť šéfkuchárov vám prináša praktické rady, ako pri varení a pečení ušetriť, priamo z ich kuchyne.

Šéfkuchári radia: Pri varení či pečení ich môžete použiť menej

1. Vojtech Artz, šéfkuchár

-  pri pečení bábovky počet vajíčok znížite tak, že ich časť nahradíte majonézou alebo majolenkou

-v koláčoch môžete namiesto jedného či viacerých vajíčok použiť ovocné pyré, ideálne je banánové alebo marhuľové

- pri mäse môžete použiť 1 ČL droždia s 1/2 dl vody

2. Peter Petráš, Executive Chef Medúza Group

- pri výrobe zeleninových fašírok využite namiesto vajíčok aj kocku droždia

-  adekvátnou náhradou vajec pri pečení je aj zmes 1 ČL prášku do pečiva, 1 PL octu, 1 PL vody

- v palacinkách môžete namiesto množstva vajíčok použiť banánové pyré

- pri príprave mäsa množstvo použitých vajec znížite 2 PL múky a 1-2 PL masti

- pri zálievkach napr. na francúzske zemiaky namiesto smotany zmiešanej s vajíčkom použite 50 ml bešamelovej omáčky

- pri praženici z 5 vajec nahraďte 2 - 3 z nich jemene nastrúhaným tofu

3. Pavol Schneeweiss, Culinary School

- pri výrobe domácich cestovín vám stačia múka, voda a soľ, vajíčko nemusíte použiť vôbec

- ak robíte trojobal, môžete použiť menej vajíčok a dať do nich trochu mlieka

- pri plackách či liatom ceste použite 1 lyžicu solamylu alebo gustínu

-  sekaná a fašírky - namiesto viacerých vajec nahraďte časť ryžovou múkou

- vajíčka v cestíčku na obaľovanie z časti nahradíte zmesou solamylu a mlieka

- do náplne tvarohovej i jablkovej štrúdle pridajte namiesto predpísaného množstva vajec jablkový puding

4. Alexander Illeš, šéfkuchár Wabi-sabi

- pri pečení, ak máte použiť napr. 5 vajec, namiesto 1-2 vajec použite 1 lyžicu solamylu

- 1-2 žĺtky z receptu nahradíte 1 lyžicou solamylu zmiešaného s lyžicou vody

- namiesto troch vajec sa dá v pečení a prakticky kdekoľvek použiť 1 vrecko želatíny

-  do kysnutého cesta dajte namiesto vajec biely jogurt

- domáca majonéza sa dá pripraviť aj bez vajec, použite mlieko

5. Ľuboslav Papánek, šéfkuchár, Pub u zeleného stromu

-  pri mletom mäse namiesto odporúčaného množstva vajíčok dosypte strúhanku

- v pečení, ak sú v recepte mlieko a tuk, vajcia nemusíte ani použiť. Cesto bude mať správnu tuhosť, ak pridáte viac tuku, vajcia tam ani nebudú chýbať.