Reklama

Šikovné recepty pre zaneprázdnené mamičky: TIETO dobroty sú rýchle, zdravé a chutné! Mňaaam!

Krupicové guľky s jahodami

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Byť mamou je 24-hodinová práca. Stihnúť popritom navariť býva riadne tvrdý oriešok. Preto sme pre vás pripravili recepty, ktoré sú chutné, zdravé a hlavne rýchle, aby ste sa znova mohli venovať svojmu dieťatku.

Talianska svadobná polievka

6 porcií

NA POLIEVKU: 2 cibule● 2 hrste nakrájanej zeleniny (mrkva, stopkový zeler, petržlen) ● 4 strúčiky cesnaku ● 3 l kuracieho vývaru● 1 bobkový list ● kôrka z parmezánu ● 200 g tarhone z tvrdej pšenice ● 2 hrste mladého špenátu (očisteného a nasekaného) ● nastrúhaný syr grana padano ● olivový olej ● soľ
● mleté čierne korenie

NA GUĽKY: 1 cibuľa ● 3 strúčiky cesnaku ● 250 g mletého hovädzieho mäsa (predného) ● 250 g mletého bravčového mäsa (pliecka) ● 2 PL strúhanky ● 1 vajce ● 1/2 ČL sušenej bazalky ● 1/2 ČL sušeného oregana ● 2 PL nasekanej petržlenovej vňate ● 2 PL syra grana padano (nastrúhaného) ● 1/2 ČL soli ● 1/2 ČL mletého čierneho korenia ● olivový olej

Na oleji osmažíme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme zvyšnú zeleninu a nakoniec prelisovaný cesnak. Zalejeme kuracím vývarom, osolíme, pridáme bobkový list a kôrku z parmezánu, privedieme do varu a stíšime plameň. Pripravíme mäsové guľky. Na oleji osmažíme cibuľu nakrájanú nadrobno a prelisovaný cesnak, necháme vychladnúť a premiešame so všetkými ostatnými surovinami. Z hmoty vytvarujeme malé guľky a osmažíme ich na rozpálenej panvici (bez tuku). Guľky vyberieme a do panvice nalejeme asi 100 ml polievky. Karamelizované usadeniny na dne panvice uvoľníme varechou a všetko vlejeme do polievky. Do jemne vriacej polievky vhodíme guľky spolu s prepláchnutými cestovinami. Povaríme niekoľko minút.
Na záver do polievky pridáme špenátové listy. Potom polievku odstavíme, vyberieme z nej syrovú kôrku, dochutíme nastrúhaným syrom, prípadne soľou a korením.

Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 20 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Talianska svadobná polievka

Pórová polievka s oštiepkom a bryndzou

4 porcie

1 až 2 póry ● 1 banánová šalotka ● 2 zemiaky ● 1 strúčik cesnaku ● 1 bobkový list ● 600 ml vody alebo zeleninového vývaru ● 200 g špenátu ● 50 g bryndze ● 1 údený pološtiepok ● soľ ● mleté biele korenie ● olej

Pór očistíme a okrem zelenej časti nakrájame na kolieska. Šalotku očistíme a nakrájame nadrobno. Na oleji opečieme pór a šalotku. Pridáme očistené zemiaky nakrájané na malé kocky, prelisovaný cesnak a bobkový list. Ešte krátko opečieme. Zalejeme vodou alebo zeleninovým vývarom a pridáme špenátové listy. Osolíme a okoreníme, privedieme do varu, znížime teplotu a pod pokrievkou varíme, kým zemiaky nezmäknú. Polievku mierne vychladíme, polovicu dáme do mixéra a rozmixujeme dokrémova. Vrátime do hrnca a premiešame. Polievku znovu zohrejeme. Rozlejeme ju do tanierov, pridáme bryndzu a údený syr nastrúhaný nahrubo.

Čas prípravy: 5 minút
Čas varenia: 15 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Pórová polievka s oštiepkom a bryndzou

Krupicové guľky s jahodami

4 porcie

250 g plnotučného tvarohu ● 1 vajce ● štipka soli ● 1 PL cukru ● 130 g pšeničnej krupice ● jahody

NA POSYPANIE: strúhanka ● práškový cukor ● maslo

V miske zmiešame tvaroh s vajcom, so štipkou soli a s lyžicou cukru. Pridáme toľko pšeničnej krupice, aby vznikla polotuhá hmota. Chvíľu počkáme, kým krupica vpije vlhkosť. Kúsok cesta hodíme do vriacej vody, aby sme zistili, či drží a nerozpadne sa. Ak sa rozpadá, vmiešame ešte trochu krupice. Z cesta odoberáme kúsky a balíme do nich umyté a osušené jahody. Vy tvarujeme guľky. Vyvaríme ich v mierne vriacej vode – počkáme, kým nevyplávajú navrch, a povaríme ešte dve-tri minúty. Ak urobíme väčšie guľky, varíme ich trochu dlhšie. Strúhanku opražíme na suchej panvici a potom do nej pridáme cukor. Teplé guľky posypeme sladkou strúhankou a prelejeme roztopeným maslom. A zavoláme hladošov!

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 10 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Krupicové guľky s jahodami

Farebné špirálky s bryndzou a lieskovými orechmi

4 porcie

150 g lieskových orechov ● 200 g špenátových listov ● 3 strúčiky cesnaku ● 10 PL olivového oleja ● 2 PL bieleho vínneho octu ● soľ ● 500 g cestovín (špirálky) ● 200 g bryndze

Lieskové orechy opečieme na suchej panvici. Nasypeme ich na utierku a pošúchame, aby sme ich zbavili šupiek. Zopár orechov necháme a zvyšok nahrubo podrvíme. V mixéri pulzným spôsobom rozmixujeme (alebo v mažiari popučíme) orechy, špenátové listy a cesnak.Pridáme olej, biely ocot a soľ. Cestoviny uvaríme podľa návodu v osolenej vode a scedíme. Premiešame ich so špenátovým pestom, s bryndzou a  podrvenými orechmi.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 10 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Farebné špirálky s bryndzou a lieskovými orechmi

Špenátové krupoto so strateným vajcom

4 porcie

2 cibule ● 2 hrste koreňovej zeleniny ● 3 strúčiky cesnaku ● sušený tymian ● 500 g celých jačmenných krúp ● 1,2 l + 500 ml horúceho vývaru alebo vody ● 250 g očisteného špenátu ● 4 čerstvé vajcia
● soľ ● mleté čierne korenie ● maslo

NA SERVÍROVANIE: tenké plátky údenej slaniny ● čerstvý tymian ● čerstvé papričky čili

Na masle osmažíme očistenú cibuľu nakrájanú nadrobno a koreňovú zeleninu. Pridáme prelisovaný cesnak a sušený tymian. K zelenine prisypeme krúpy prepláchnuté studenou vodou a spolu so zeleninou ich ešte opražíme. Prilejeme 1,2 l horúceho vývaru, osolíme, privedieme do varu, prikryjeme, stíšime plameň a pod pokrievkou varíme, kým sa nevpije všetka tekutina. Ku koncu pridáme všetok špenát a prilejeme ešte 500 ml horúceho vývaru, prevaríme, stiahneme zo zdroja tepla a primiešame lyžicu masla. Uvaríme stratené vajcia. Vo väčšej rajnici privedieme vodu do varu, osolíme a stíšime plameň natoľko, aby z dna vystupovali navrch iba malé bublinky. Opatrne rozbíjame vajcia priamo do rajnice s vodou, necháme bielky stuhnúť. Občas vajcia premiešame. Vareškou testujeme tuhosť žĺtkov. Chceme dosiahnuť stuhnuté bielky a polotekuté žĺtky. Na horúcej panvici opečieme plátky slaniny a podávame spolu s krúpami, so stratenými vajíčkami, s čerstvým tymianom a nasekanou papričkou čili.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 40 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Špenátové krupoto so strateným vajcom

 

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.