Šikovný manuál na základné perníkové cesto: Ak ho pripravíte správne, zvyšok už bude hračka
16. 12. 2019, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 18:27)

Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
S dobrým perníkovým cestom si dokážete nielen krásne prevoňať celý dom, ale si z neho upiecť aj rôzne sladké pokušenia.
Základné cesto
375 g hladkej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● 1 balíček perníkového korenia ● 200 g mletých vlašských orechov ● 200 g mletých lieskovcov ● 150 g medu ● 250 ml mlieka ● 175 g masla ● 3 vajcia ● 150 g cukru
Múku, prášok do pečiva a perníkové korenie preosejeme cez sito. Pridáme lieskovce, ako aj vlašské orechy a premiešame. V hrnci rozpustíme med, mlieko a maslo a necháme vychladnúť. V mise vyšľaháme vajcia a cukor dopenista. Všetky prísady vymiesime a vypracujeme hladké cesto.
Perníkové guľky s cukrovou ryžou
asi 80 kusov
1 základné cesto ● 150 g zmäknutého masla ● 150 g práškového cukru ● 300 g tučného smotanového syra ● 20 g kakaa ● 3 PL umu ● 200 g cukrovej ryže
Náš tip: Do stredu guľky odporúčame skryť celú višňu naloženú v ume. Pre deti môžete použiť zaváranú višňu alebo kandizovanú čeřešňu.
Príprava: 30 minút
Pečenie: 25 minút
Postup
1 Všetky suroviny si pripravíme a odvážime. Rúru predhrejeme na 175 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Krok 1
2 Na plech nanesieme pripravené cesto, zarovnáme a pečieme asi 25 minút. Necháme vychladnúť.
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Krok 2
3 Na krém zmiešame maslo, práškový cukor, smotanový syr, kakao a um a vyšľaháme na hladkú zmes.
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Krok 3
4 Vychladnuté cesto nalámeme a následne ho nadrobíme do misy. Tvrdšie kúsky, ktoré sa nedajú nadrobiť, odstránime.
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Krok 4
5 Pridáme krém a rukami vypracujeme lepkavú masu. Zo zmesi odoberáme malé kúsky, ktoré následne rukami sformujeme do guliek.
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Krok 5
6 Cukrovú ryžu nasypeme do hlbšej misky a guľky v nej vyváľame zo všetkých strán, aby boli pekne obalené v čokoládovej ryži. Skladujeme v uzatvárateľnej nádobe na chladnom mieste.
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Krok 6
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Dobrú chuť!