Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Skladujete potraviny správne? Väčšina z nás robí TIETO zdraviu škodlivé chyby a ani o tom nevie

Najčastejšie chyby pri skladovaní potravín

Zdroj: shutterstock

Reklama
Soňa Andrisíková

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Viete správne uskladniť potraviny? Zistite, či nerobíte chyby pri ich pobyte vo vašej domácnosti, a vyvarujte sa ich. Nesprávne skladovanie potravín môže byť zdraviu škodlivé.

Čo najdlhšie čerstvé

Už naše prastaré mamy vedeli, že chlieb je najlepšie skladovať v bavlnenej, prípadne ľanovej utierke či vo vrecku. Ak je utierka bavlnená, použite dve vrstvy. Treba však vedieť jednu zásadnú vec, a to, že utierku alebo vrecko treba každý druhý deň meniť. Chlebík takto môžete umiestniť do dreveného chlebníka, do špajzy alebo nechať v ošatke na kuchynskej linke. Ďalšou možnosťou je mraznička. Chlieb si môžete už vopred nakrájať na krajce a následne dať zamraziť. Na rozmrazenie vyberte vždy len toľko kúskov, koľko skonzumujete.

Von z obalov

Po otvorení obalu by sa múka, cukor, soľ, ryža, strúhanka a iné sypké potraviny mali preniesť do vzduchotesných nádob. Prečo? Inak sa môže stať, že sa do ich obalov nasťahujú neželaní návštevníci, napríklad mole. Po otvorení ich radšej presypte do čistých a suchých nádob, bude to bezpečnejšie.

Dajte zelenú šalátu

Prebytočnú vlhkosť znížite tak, že listovú zeleninu v plastovom obale budete skladovať spolu s papierovými utierkami. Takto dokážete chrániť šalát pred hnilobou alebo vysychaním.

Máte vajcia v obaloch?

Všímajte si lehotu spotreby už pri ich kupovaní, trvanlivosť slepačích vajec je 28 dní po znesení. Aj keď si kartónové obaly mnohé gazdinky nechávajú, tie slúžia na prepravu. Obaly môžu obsahovať množstvo mikroorganizmov, ktoré si prenesiete do chladničky. Odborníci neodporúčajú uskladňovať vajcia vo dvierkach chladničky, pretože práve tam sú neustále zmeny teploty. Ideálnejšie sú zadné miesta. Vajcia v chladničke by mali mať samostatný obal a nedotýkať sa iných potravín.

Ako čerstvá

Čerstvo pomletá káva má úžasnú arómu. Aby to tak aj zostalo, nesmie prísť do kontaktu s nadmerným svetlom, teplom, vlhkosťou. Je v podstate jedno, či máte doma namletú kávu, zrnká, instantnú kávu alebo kapsuly. Uskladnite ich na chladnom, tmavom mieste bez prístupu slnka. Instantná káva nesmie byť vo vlhkom prostredí, inak vám začne hrudkovatieť.

Nedávajte ho do dvierok

Aj vy skladujete mlieko vo dvierkach chladničky? Nie ste jediné, no nemalo by to tak byť. Ich miesto sa nachádza na hornej poličke. Tam je totiž teplota najstabilnejšia a mlieko, ale aj mliečne výrobky, ako napríklad maslo a jogurty, tam vydržia najdlhšie.

Udržujte ich oddelene

Farebný košík plný ovocia alebo zeleniny vyzerá skvele. Bohužiaľ, často nie dlho, pretože ovocie a zelenina produkujú rôzne plyny, ktoré môžu spôsobiť, že ostatné potraviny v ich blízkosti sa začnú skôr kaziť. Neskladujte ich spolu, ale radšej vždy oddelene od ostatných a s jednou dôležitou zásadou. Jablká s jablkami, hrušky s hruškami, uhorky s uhorkami... Teda podľa druhu ovocia či zeleniny, čo síce zaberie viac miesta, no separácia týchto potravín vám zaručí, že ostanú dlhšie čerstvé. Ak skladujete nakrájané ovocie, k zachovaniu jeho čerstvosti vám dopomôže šťava z citróna. Kyselina askorbová, ktorú obsahuje, pomáha spomaliť proces zhnednutia.

Neskladujte otvorené plechovky!

Nechávate v chladničke otvorené a nedojedené plechovky? Chyba! Po otvorení sa kyslík dostane dovnútra a môže tam reagovať s cínom v materiáli, ktorý potom prechádza do potravy. Zvyšky preto vždy okamžite preložte do plastových alebo sklených nádob!

Zdroj: Shutterstock

Neskladujte otvorené plechovky!

 

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.