Skoncujte s burinou! TOP domáce tipy na jej odstránenie: Skúste tento JEDEN trik a neoľutujete
25. 4. 2023, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:16)

Zdroj: shutterstock
Sotva ju vytrháte, už rastie nová? Máme pre vás zopár rád, ako s ňou jednoducho a rýchlo skoncujete!
Soľ
Rozsypte kuchynskú soľ na miesta, kde je buriny najviac. Sodík, ktorý je v nej obsiahnutý, vytvorí pre burinu nepriaznivé podmienky a zabráni jej rastu a šíreniu.

Zdroj: shutterstock
Alkohol
Alkohol, najlepšie číry destilát, aplikujte tak, že ho nalejete na miesta, kde najskôr burinu vytrháte, alebo ním nastriekajte nevytrhanú burinu. Alkohol spôsobí, že sa tieto neužitočné rastliny dehydrujú a spália.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Ocot
Zmiešajte liter octu, štvrť šálky soli a pridajte zo päť kvapiek prípravku na umývanie riadu. Zmes poriadne premiešajte, postriekajte ňou miesta, kde sa zeline darí najviac.
Zdroj: shutterstock
Vriaca voda
Naplňte rýchlovarnú kanvicu vodou a dajte zovrieť. Hneď potom ňou polejte burinu. Horúca voda ju okamžite odrovná.
Zdroj: shutterstock
Jedlá sóda
Ďalšia vec, ktorá nechýba v našich komorách, je jedlá sóda. Zmiešajte ju v hrnci v pomere 1 : 2 s vodou a priveďte do varu. Vzniknutý roztok nalejte do fľaše s rozprašovačom a výdatne postriekajte postihnuté miesta.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Citrón
Áno, pomôže i obyčajný citrón. Šťavu z niekoľkých citrónov zmiešajte s vodou a aplikujte priamo na burinu. V záhrade môžete rozmiestniť plátky citróna na miesta, kde vyrastá burina pomedzi úrodu.
Zdroj: shutterstock
Kukuričná múka
Ďalším bojovníkom proti rozširujúcej sa burine v dlažbe je kukuričná múka. Dajte však pozor! Lepok, ktorý obsahuje, bráni klíčeniu všetkých rastlín, preto ju nesmiete použiť v zeleninovej záhradke. Nasypte ju na miesta, odkiaľ burina vyrastá z vašej zámkovej dlažby alebo chodníka, a takto zabránite jej rastu.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Bude sa hodiť: Lacné hnojivo
Kvasený výluh zo žihľavy vyrobíte tak, že mladú žihľavu nasekáte a vložíte do nekovovej nádoby, aby bola plná z troch štvrtín, a potom zalejete dažďovou vodou. Nechajte dva až štyri týždne kvasiť, občas premiešajte. Keď výluh prestane peniť a získa tmavú farbu, je pripravený na použitie. Hnojte raz za mesiac v pomere jeden diel hnojiva a deväť dielov vody. Nasekané časti žihľavy sa z veľkej časti rozpustia a zvyšok klesne na dno. Túto hmotu môžete využiť ako mulč plný živín.
Zdroj: shutterstock