Neviete, čo s tekvicovými semiačkami? Pripravte si z nich skvelú chuťovku k vínu či pivu
4. 11. 2014, 15:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:28)

Zdroj: shutterstock
Vypestovali alebo kúpili ste tekvicu a po jej vydlabaní vám ostali semienka? Určite ich nevyhadzujte!
V prípade, že sa chystáte túto odrodu pestovať aj na budúci rok, pár semienok odložte nabok a nechajte ich zaschnúť pri izbovej teplote. Potom ich odložte do papierového vrecúška, kde vás počkajú až do budúcej sezóny. Zo zvyšku ale pripravte skvelú chuťovku k vínu či pivu.
Semienka treba čo najviac zbaviť zvyškov dužiny a v jednej vrstve rozložiť na plech vystlaný papierom na pečenie. Semienka potom upečieme v rúre vyhriatej na 200 °C, kým úplne nevyschnú. Trvá to približne 1 hodinu. Počas pečenia ich treba občas premiešať. Potom ich už len vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť.
Ak chceme, aby boli semienka po upečení slané, treba ich ešte pred rozložením na plech „okúpať“ v soľnom roztoku (1 kg soli na 1,5 l vody), prípadne ich nasolíme rozložené na plechu.