Skvelé jarné šaláty od našich čitateliek
25. 4. 2009, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:37)

Zdroj: Shutterstock
Dostali sme od vás toľko receptov na vaše obľúbené šaláty, že by sme mohli vydať celú kuchársku knihu.
Vôbec nebolo jednoduché vybrať tie naj...
FITNES ŠALÁT
1 hlávka ľadového šalátu, 1 žltá a zelená paprika, 1 uhorka, 1 paradajka, 1 lyžica olivového oleja, 1 lyžica jablčného octu, biele mleté korenie, soľ.
Umytú zeleninu nakrájame a v mise pokvapkáme olejom, ktorý sme vymiešali s octom, soľou a korením. K šalátu môžeme pridať strúhaný syr alebo nakrájať mozzarellu.
Mária Kuzmiaková, Kapušany pri Prešove
ŽIHĽAVOVÝ S CESTOVINOU
100 g mladých lístkov žihľavy, trochu octu, olivového oleja, 200 g celozrnných cestovín, cesnak, cibuľa, soľ.
Lístky sparíme horúcou vodou a vychladnuté zmiešame s uvarenými cestovinami, nakrájanou cibuľou a cesnakom. Ochutíme nálevom z oleja, octu a soli.
Zuzana Kontrová, Sirk
S BAZALKOU
Rajčiny, mladú kapustu, cibuľku, uhorku a ľadový šalát nakrájame, bielu reďkovku nastrúhame. Zalejeme nálevom z olivového oleja, jablčného octu, karí korenia, soli a čierneho korenia. Podávame s hriankou.
Lucia Chrastinová, Trenčín
MIEŠANÝ
Hlávkový šalát, rajčiny, ovčí syr, vajíčka natvrdo, tuniak v konzerve, soľ, mleté čierne korenie, oregano, olivový olej.
Umytý šalát, rajčiny, ovčí syr a vajíčka pokrájame, premiešame a pridáme tuniaka. Pokvapkáme olivovým olejom, ochutíme soľou, korením a oreganom. Okrem základných surovín môžeme na obmenu pridať papriku, cibuľu, sardinky, olivy alebo kapary.
Alina Bohušová, Bratislava
S BRYNDZOU
Uhorku a reďkovku nastrúhame, pridáme nakrájanú mladú cibuľku a zelenú papriku. 100 ml kyslej smotany zmiešame s 50 g bryndze, šťavou zo štvrtiny citróna, pridáme soľ, mleté čierne korenie, štipku cukru a pretlačený cesnak. Zeleninu premiešame s bryndzovým dresingom a posypeme petržlenovou vňaťou.
Ružena Gazdíková, Gemerská Poloma
PRE CELÚ RODINU
500 g šunky, 500 g tvrdého syra, 3 červené papriky, 3 paradajky, zväzok mladej cibuľky a reďkoviek pokrájame na kúsky. Pridáme konzervu kukurice a konzervu hrášku a zmiešame s 1 nátierkovým maslom, 1/2 majonézy light a 1 bielym jogurtom. Osolíme, okoreníme a podávame s celozrnným pečivom.
Olga Přibylová, Bratislava
S OPEKANÝM CHLEBOM
6 paradajok, 1 šalátová uhorka, viazanička bazalky, 2-3 krajce bieleho chleba, soľ, olivový olej, jablčný ocot.
Paradajky a uhorku pokrájame, bazalku potrháme na menšie kúsky. Chlieb bez kôrky pokrájame na kocky a opražíme na olivovom oleji. Zeleninu ochutíme soľou, octom a olejom a pridáme opražený chlieb.
Ján, Prievidza
ZELENÝ ŠALÁT
Hlávkový šalát, zelená paprika, šalátová uhorka, pór, petržlenová vňať, olej, citrónová šťava, smotana, horčica, cesnak, soľ.
Zeleninu pokrájame, pokvapkáme olejom a citrónovou šťavou. Smotanu vymiešame s lyžičkou horčice, prelisovaným cesnakom, osolíme a ochutíme ňou šalát.
Dana Marcinová