Sladká mrkvička je ako stvorená do koláčov, neveríte? 5 zdravých dobrôt, ktoré budete milovať!
15. 3. 2021, 11:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 23:33)

Zdroj: archív DJ
Ak neviete, ako dostať do seba či detí viac zeleniny, toto je skvelý spôsob. Sladká mrkvička je ako stvorená do koláčov. Neveríte? Určite vyskúšajte naše v zdravšej verzii.

POMARANČOVO-MRKVOVÝ chlebíček
12 až 15 kúskov
240 g mrkvy ● 180 g hladkej špaldovej múky ● 50 g lieskových orieškov ● 50 g mletých mandlí● 3 vajcia ● 150 g masla● 130 ml pomarančovej šťavy● 100 g hnedého trstinového cukru● štipka kardamómu ● 1/2 ČL mletej škorice ● kôra z 1 pomaranča● 1 balíček prášku do pečiva ● štipka soli
NA SIRUP: 100 ml pomarančovej šťavy ● 2 až 3 PL citrónovej šťavy
NA POLEVU: 200 g smotanového syra ● 1 PL medu ● 2 PL pomarančovej šťavy
Najprv pripravíme sirup. Pomarančovú a citrónovú šťavu vlejeme do hrnčeka a pomalým varením ich zredukujeme na tretinu. Necháme vychladnúť. Rúru vyhrejeme na 180 °C a formu na chlebík vyložíme papierom na pečenie. V mise vyšľaháme maslo s cukrom do peny a po jednom zašľaháme vajcia. Pridáme pomarančovú šťavu aj kôru, mrkvu nastrúhanú najemno, múku, kardamóm, škoricu, prášok do pečiva a premiešame. Nakoniec vsypeme nasekané lieskové oriešky a zamiešame. Zmes vylejeme do pripravenej formy a pečieme 50 minút. Po upečení pichneme do cesta drevenú špajdľu. Ak ju vyberieme suchú, koláč je upečený. Ak nie, navýšime čas pečenia o 10 minút. Ešte teplý chlebík polejeme pomarančovým sirupom a necháme vychladnúť. Na polevu v miske zmiešame smotanový syr s medom a pomarančovou šťavou tak, aby vznikla hladká poleva. Bohato ňou polejeme vychladnutý chlebík a ozdobíme ho kolieskami pomaranča.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: archív DJ
Pomarančovo- mrkvový chlebíček
Mrkvovo- hrozienkové sušienky
15 kúskov
115 g masla ● 150 g trstinového cukru (muscovado) ● 1/2 ČL mletej vanilky ● 1 veľké vajce ● 130 g ovsených vločiek ● 150 g špaldovej hladkej múky ● 1 ČL mletej škorice ● 1/2 ČL sódy bikarbóny ● štipka soli ● štipka mletého muškátového orieška ● 120 g mrkvy nastrúhanej najemno ● 40 g hrozienok ● mlieko na zriedenie (ak treba)
NA KRÉM: 225 g smotanového syra ● 80 ml smotany na šľahanie ● 1 PL javorového sirupu ● 3 až 4 PL práškového trstinového cukru ● 1/2 ČL vanilkového extraktu
Rúru vyhrejeme na 170 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. V mise vyšľaháme maslo izbovej teploty s cukrom do peny. Pridáme vanilku, vajce a opäť dobre prešľaháme. Vsypeme vločky, múku, škoricu, sódu, soľ, muškátový oriešok a dobre premiešame, ale, pozor, neprešľaháme. Nakoniec zamiešame mrkvu a hrozienka. Pomocou lyžice urobíme na plech kopčeky z cesta a pečieme ich 9 až 11 minút dozlatista. Potom vyberieme z rúry a necháme celkom vychladnúť. V mise vymiešame všetky suroviny na krém do nadýchanej zmesi. Naplníme ňou cukrárske vrecúško a plníme sušienky.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 15 minút
Zdroj: archív DJ
Mrkvovo§ hrozienkové sušienky
KRÉMOVÁ ORECHOVÁ torta
12 kúskov
800 g mrkvového pyré ● 2 veľké vajcia ● 240 ml slnečnicového oleja ● 300 g hladkej múky ● 200 g trstinového cukru ● 1 ČL soli ● 1 ČL sódy bikarbóny ● 1 PL javorového sirupu ● 1/2 ČL mletej škorice ● 100 g pekanových orechov ● mrkvičky na ozdobu
NA KRÉM: 250 g ricotty ● 100 g jemného tvarohu ● 150 g smotany na šľahanie ● 50 g trstinového práškového cukru ● 1/2 ČL mletej vanilky
Rúru vyhrejeme na 180 °C a dno dvoch tortových foriem s priemerom 22 cm vyložíme papierom na pečenie. V mise zmiešame všetky suroviny, aby vznikla hladká hmota bez hrudiek. Rozdelíme ju do foriem, posypeme nasekanými pekanovými orechmi a dáme piecť na 25 minút. Na krém dáme do misy ricottu, tvaroh, smotanu, cukor, vanilku a vyšľaháme jemný krém. Vychladnuté korpusy vyberieme z foriem a poskladáme tortu. Prvý korpus potrieme krémom, prikryjeme ho druhým korpusom (orechovou stranou dole), aj ten potrieme krémom. Hotovú tortu dáme vychladiť do chladničky. Pred podávaním ju ozdobíme mrkvičkami.
Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 30 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Zdroj: archív DJ
Krémová orechová torta
Šťavnatý cheesecake
12 kúskov
NA PLNKU: 225 g smotanového syra ● 130 g brezového cukru (xylitol) ● 2 veľké vajcia ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 125 ml kyslej smotany
NA KORPUS: 190 g hladkej špaldovej múky ● 1/2 ČL sódy bikarbóny ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● štipka soli ● štipka mletej škorice ● štipka mletých klinčekov ● 125 ml slnečnicového oleja ● 60 ml jablkovej šťavy ● 100 g trstinového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 160 g mrkvy nastrúhanej najemno ● 2 veľké vajcia
OKREM TOHO: 250 ml smotany na šľahanie ● mandľové lupienky opražené nasucho
Rúru vyhrejeme na 180 °C a dno formy s priemerom 22 cm vystelieme papierom na pečenie. Na plnku zmiešame v jednej mise cukor s 1 a pol PL múky, pridáme smotanový syr izbovej teploty a vyšľaháme dohladka ručným mixérom na strednej rýchlosti. Po jednom primiešame vajcia, pridáme vanilku a kyslú smotanu. Dobre premiešame. Miskou niekoľkokrát buchneme o pracovnú dosku, aby sme zo zmesi dostali čo najviac bublín. Do druhej misky vsypeme múku, sódu, prášok do pečiva, soľ, škoricu, klinčeky a premiešame. Do tretej, väčšej misy vlejeme olej, jablkovú šťavu, cukor, vajcia, vanilkový extrakt a ručným mixérom zmes dobre premiešame. Potom mixér stíšime na najnižšiu rýchlosť a pomaly pridávame suché ingrediencie. Premiešame. Nakoniec zamiešame nastrúhanú mrkvu. Tretinu mrkvovej zmesi nalejeme do pripravenej formy. Na ňu dáme tretinu syrovej zmesi a opäť mrkvovú zmes. Postup zopakujeme. Cheesecake pečieme asi 50 minút – ak by vrch príliš hnedol, prikryjeme ho počas pečenia alobalom. Po upečení necháme chladnúť vo vypnutej rúre ešte pol hodiny. Potom ho vyberieme a necháme hodinu chladnúť pri izbovej teplote. Cheesecake preložíme do chladničky a necháme ho tam celú noc. Vychladený cheesecake vyberieme z formy. Smotanu vyšľaháme a nanesieme na koláč. Nakoniec ho posypeme mandľami, ktoré sme opiekli na suchej panvici.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: archív DJ
Šťavnatý cheesecake
Roláda so škoricovým krémom
12 kúskov
40 g ryžovej múky ● 40 g kukuričnej múky ● 40 g mandľovej múky ● 2 PL kukuričného škrobu ● 1 ČL prášku do pečiva ● 1/2 ČL mletého zázvoru ● štipka soli ● 1/4 ČL muškátového orieška ● štipka mletých klinčekov ● 3 vajcia ● 100 g trstinového cukru ● 2 PL slnečnicového oleja ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 2 šálky mrkvy nastrúhanej najemno
NA KRÉM: 225 g smotanového syra ● 90 g masla ● 3 PL práškového trstinového cukru ● štipka mletej vanilky ● 1/2 ČL mletej škorice
Upečieme korpus. Do jednej misy vsypeme všetky suché suroviny a dobre premiešame. V druhej mise vyšľaháme vajcia s cukrom na svetlú penu. Pridáme olej, vanilku, nastrúhanú mrkvu a premiešame. Potom do tejto zmesi zapracujeme suchú zmes. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 190 °C pečieme 13 až 15 minút. Necháme 5 minút chladnúť a potom korpus prikryjeme čistým papierom na pečenie. Pomocou druhého plechu ho preklopíme. Papier odstránime a korpus zrolujeme. Prikryjeme ho utierkou a necháme vychladnúť. Na krém vyšľaháme v mise smotanový syr a maslo. Pridáme ostatné suroviny a šľaháme, kým nezískame hladký, pevný krém. Vychladnutý korpus rozvinieme, natrieme ho škoricovým krémom a znovu zrolujeme. Dáme vychladiť na hodinu do chladničky. Pred podávaním posypeme práškovým brezovým cukrom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 15 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Zdroj: archív DJ
Roláda so škoricovým krémom