Reklama

Sladká mrkvička je ako stvorená do koláčov, neveríte? 5 zdravých dobrôt, ktoré budete milovať!

Roláda so škoricovým krémom

Zdroj: archív DJ

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Ak neviete, ako dostať do seba či detí viac zeleniny, toto je skvelý spôsob. Sladká mrkvička je ako stvorená do koláčov. Neveríte? Určite vyskúšajte naše v zdravšej verzii.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Postup: Ako upiecť zdravý čokoládový koláč úplne bez múky

    POMARANČOVO-MRKVOVÝ chlebíček

    12 až 15 kúskov

    240 g mrkvy ● 180 g hladkej špaldovej múky ● 50 g lieskových orieškov ● 50 g mletých mandlí● 3 vajcia ● 150 g masla● 130 ml pomarančovej šťavy● 100 g hnedého trstinového cukru● štipka kardamómu ● 1/2 ČL mletej škorice ● kôra z 1 pomaranča● 1 balíček prášku do pečiva ● štipka soli

    NA SIRUP: 100 ml pomarančovej šťavy ● 2 až 3 PL citrónovej šťavy

    NA POLEVU: 200 g smotanového syra ● 1 PL medu ● 2 PL pomarančovej šťavy

    Najprv pripravíme sirup. Pomarančovú a citrónovú šťavu vlejeme do hrnčeka a pomalým varením ich zredukujeme na tretinu. Necháme vychladnúť. Rúru vyhrejeme na 180 °C a formu na chlebík vyložíme papierom na pečenie. V mise vyšľaháme maslo s cukrom do peny a po jednom zašľaháme vajcia. Pridáme pomarančovú šťavu aj kôru, mrkvu nastrúhanú najemno, múku, kardamóm, škoricu, prášok do pečiva a premiešame. Nakoniec vsypeme nasekané lieskové oriešky a zamiešame. Zmes vylejeme do pripravenej formy a pečieme 50 minút. Po upečení pichneme do cesta drevenú špajdľu. Ak ju vyberieme suchú, koláč je upečený. Ak nie, navýšime čas pečenia o 10 minút. Ešte teplý chlebík polejeme pomarančovým sirupom a necháme vychladnúť. Na polevu v miske zmiešame smotanový syr s medom a pomarančovou šťavou tak, aby vznikla hladká poleva. Bohato ňou polejeme vychladnutý chlebík a ozdobíme ho kolieskami pomaranča. 

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas pečenia: 50 minút

    Zdroj: archív DJ

    Pomarančovo- mrkvový chlebíček

    Mrkvovo- hrozienkové sušienky 

    15 kúskov

    115 g masla ● 150 g trstinového cukru (muscovado) ● 1/2 ČL mletej vanilky ● 1 veľké vajce ● 130 g ovsených vločiek ● 150 g špaldovej hladkej múky ● 1 ČL mletej škorice ● 1/2 ČL sódy bikarbóny ● štipka soli ● štipka mletého muškátového orieška ● 120 g mrkvy nastrúhanej najemno ● 40 g hrozienok ● mlieko na zriedenie (ak treba)

    NA KRÉM: 225 g smotanového syra ● 80 ml smotany na šľahanie ● 1 PL javorového sirupu ● 3 až 4 PL práškového trstinového cukru ● 1/2 ČL vanilkového extraktu

    Rúru vyhrejeme na 170 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. V mise vyšľaháme maslo izbovej teploty s cukrom do peny. Pridáme vanilku, vajce a opäť dobre prešľaháme. Vsypeme vločky, múku, škoricu, sódu, soľ, muškátový oriešok a dobre premiešame, ale, pozor, neprešľaháme. Nakoniec zamiešame mrkvu a hrozienka. Pomocou lyžice urobíme na plech kopčeky z cesta a pečieme ich 9 až 11 minút dozlatista. Potom vyberieme z rúry a necháme celkom vychladnúť. V mise vymiešame všetky suroviny na krém do nadýchanej zmesi. Naplníme ňou cukrárske vrecúško a plníme sušienky.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas pečenia: 15 minút

    Zdroj: archív DJ

    Mrkvovo§ hrozienkové sušienky

    KRÉMOVÁ ORECHOVÁ torta

    12 kúskov

    800 g mrkvového pyré ● 2 veľké vajcia ● 240 ml slnečnicového oleja ● 300 g hladkej múky ● 200 g trstinového cukru ● 1 ČL soli ● 1 ČL sódy bikarbóny ● 1 PL javorového sirupu ● 1/2 ČL mletej škorice ● 100 g pekanových orechov ● mrkvičky na ozdobu

    NA KRÉM: 250 g ricotty ● 100 g jemného tvarohu ● 150 g smotany na šľahanie ● 50 g trstinového práškového cukru ● 1/2 ČL mletej vanilky

    Rúru vyhrejeme na 180 °C a dno dvoch tortových foriem s priemerom 22 cm vyložíme papierom na pečenie. V mise zmiešame všetky suroviny, aby vznikla hladká hmota bez hrudiek. Rozdelíme ju do foriem, posypeme nasekanými pekanovými orechmi a dáme piecť na 25 minút. Na krém dáme do misy ricottu, tvaroh, smotanu, cukor, vanilku a vyšľaháme jemný krém. Vychladnuté korpusy vyberieme z foriem a poskladáme tortu. Prvý korpus potrieme krémom, prikryjeme ho druhým korpusom (orechovou stranou dole), aj ten potrieme krémom. Hotovú tortu dáme vychladiť do chladničky. Pred podávaním ju ozdobíme mrkvičkami.

    Čas prípravy: 40 minút
    Čas pečenia: 30 minút
    Čas chladenia: 1 hodina

    Zdroj: archív DJ

    Krémová orechová torta

    Šťavnatý cheesecake

    12 kúskov

    NA PLNKU: 225 g smotanového syra ● 130 g brezového cukru (xylitol) ● 2 veľké vajcia ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 125 ml kyslej smotany

    NA KORPUS: 190 g hladkej špaldovej múky ● 1/2 ČL sódy bikarbóny ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● štipka soli ● štipka mletej škorice ● štipka mletých klinčekov ● 125 ml slnečnicového oleja ● 60 ml jablkovej šťavy ● 100 g trstinového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 160 g mrkvy nastrúhanej najemno ● 2 veľké vajcia

    OKREM TOHO: 250 ml smotany na šľahanie ● mandľové lupienky opražené nasucho

    Rúru vyhrejeme na 180 °C a dno formy s priemerom 22 cm vystelieme papierom na pečenie. Na plnku zmiešame v jednej mise cukor s 1 a pol PL múky, pridáme smotanový syr izbovej teploty a vyšľaháme dohladka ručným mixérom na strednej rýchlosti. Po jednom primiešame vajcia, pridáme vanilku a kyslú smotanu. Dobre premiešame. Miskou niekoľkokrát buchneme o pracovnú dosku, aby sme zo zmesi dostali čo najviac bublín. Do druhej misky vsypeme múku, sódu, prášok do pečiva, soľ, škoricu, klinčeky a premiešame. Do tretej, väčšej misy vlejeme olej, jablkovú šťavu, cukor, vajcia, vanilkový extrakt a ručným mixérom zmes dobre premiešame. Potom mixér stíšime na najnižšiu rýchlosť a pomaly pridávame suché ingrediencie. Premiešame. Nakoniec zamiešame nastrúhanú mrkvu. Tretinu mrkvovej zmesi nalejeme do pripravenej formy. Na ňu dáme tretinu syrovej zmesi a opäť mrkvovú zmes. Postup zopakujeme. Cheesecake pečieme asi 50 minút – ak by vrch príliš hnedol, prikryjeme ho počas pečenia alobalom. Po upečení necháme chladnúť vo vypnutej rúre ešte pol hodiny. Potom ho vyberieme a necháme hodinu chladnúť pri izbovej teplote. Cheesecake preložíme do chladničky a necháme ho tam celú noc. Vychladený cheesecake vyberieme z formy. Smotanu vyšľaháme a nanesieme na koláč. Nakoniec ho posypeme mandľami, ktoré sme opiekli na suchej panvici.

    Čas prípravy: 35 minút
    Čas pečenia: 50 minút

    Zdroj: archív DJ

    Šťavnatý cheesecake

    Roláda so škoricovým krémom

    12 kúskov

    40 g ryžovej múky ● 40 g kukuričnej múky ● 40 g mandľovej múky ● 2 PL kukuričného škrobu ● 1 ČL prášku do pečiva ● 1/2 ČL mletého zázvoru ● štipka soli ● 1/4 ČL muškátového orieška ● štipka mletých klinčekov ● 3 vajcia ● 100 g trstinového cukru ● 2 PL slnečnicového oleja ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 2 šálky mrkvy nastrúhanej najemno

    NA KRÉM: 225 g smotanového syra ● 90 g masla ● 3 PL práškového trstinového cukru ● štipka mletej vanilky ● 1/2 ČL mletej škorice

    Upečieme korpus. Do jednej misy vsypeme všetky suché suroviny a dobre premiešame. V druhej mise vyšľaháme vajcia s cukrom na svetlú penu. Pridáme olej, vanilku, nastrúhanú mrkvu a premiešame. Potom do tejto zmesi zapracujeme suchú zmes. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 190 °C pečieme 13 až 15 minút. Necháme 5 minút chladnúť a potom korpus prikryjeme čistým papierom na pečenie. Pomocou druhého plechu ho preklopíme. Papier odstránime a korpus zrolujeme. Prikryjeme ho utierkou a necháme vychladnúť. Na krém vyšľaháme v mise smotanový syr a maslo. Pridáme ostatné suroviny a šľaháme, kým nezískame hladký, pevný krém. Vychladnutý korpus rozvinieme, natrieme ho škoricovým krémom a znovu zrolujeme. Dáme vychladiť na hodinu do chladničky. Pred podávaním posypeme práškovým brezovým cukrom.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas pečenia: 15 minút
    Čas chladenia: 1 hodina

    Zdroj: archív DJ

    Roláda so škoricovým krémom

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.