Reklama

Sladké delikatesy, z ktorých sa váš muž zblázni: Pridajte k nim TOTO a úspech bude zaručený!

Pralinkové rezy s brandy

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Iste s nami budete súhlasiť, že koláčiky a dezerty s troškou rumu alebo koňaku majú úplne iné grády. Vôbec ho pritom netreba veľa a o delikátny zážitok je postarané.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:46
Remaining Time 0:46
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Upútavka: V kuchyni s Peťou, 1. časť - Uvarte si so mnou kuracie karí so sladkým jabĺčkom.

    Kávová panna cotta s likérom

    4 porcie

    125 ml espresa ● 2 cl kávového likéru ● 50 g trstinového cukru● 375 ml smotany na šľahanie● voda ● 2 ČL práškovej želatíny ● zrnková káva na ozdobu

    Espreso, likér a cukor dáme do hrnca nad oheň a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Odstavíme. Pridáme smotanu a začneme pomaly zahrievať. Keď zmes začne na okrajoch jemne bublať, stiahneme ju. Do misky dáme 2 lyžice vody a vmiešame želatínu. Necháme asi 5 minút napučať. Z kávovej zmesi odoberieme pol šálky a vlejeme ju do želatíny. Dobre rozmiešame. Želatínovú zmes potom vlejeme do zvyšnej kávovej zmesi, zmiešame a uistíme sa, že všetka želatína sa rozpustila. Zmes vlejeme do formičiek (125 ml) a dáme do chladničky stuhnúť, ideálne cez noc. Na druhý deň ponoríme formičky do horúcej vody – panna cotta sa z nich lepšie vyklopí. Vyklopíme ich na tanieriky, polejeme likérom a zľahka posypeme rozdrvenou zrnkovou kávou.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas chladenia: 12 hodín

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Kávová panna cotta s likérom

    Čokoládový koláč s amarettom

    20 kúskov

    200 g tmavej čokolády (54 %) ● 200 g masla ● 4 veľkévajcia ● 160 g krupicového cukru ● 150 g mandľovejmúky ● štipka soli ● 1 a 1/2 PL amaretta (mandľový likér)NA KRÉM: 1 žĺtok ● 1 PL cukru ● 250 g mascarpone● 30 ml smotany na šľahanie ● 2 až 4 cl amaretta● sušienky a kakao na ozdobu

    Rúru vyhrejeme na 180 °C. Dno formy (20 cm) vyložíme papierom na pečenie. Nasekanú čokoládu a maslo dáme do misy nad hrniec s vriacou vodou – pozor, voda sa nesmie dotýkať misy. Miešame, kým nevznikne hladká hmota, a odstavíme. Žĺtky s polovicou cukru vyšľaháme do svetlej peny. Postupne ju pridávame do schladenej čokolády, jemne miešame. Potom prisypeme mandľovú múku, soľ a prilejeme amaretto. Zamiešame. Z bielkov a druhej polovice cukru vyšľaháme pevný sneh. Po častiach ho zapracujeme do čokoládovej hmoty. Cesto vylejeme do formy a pečieme 30 až 35 minút. Koláč je hotový, keď sú okraje prepečené a jemne popraskané, ale jeho stred je ešte trošku trasľavý. Pripravíme krém. Žĺtok s cukrom vyšľaháme do peny. Mascarpone prešľaháme a jemne doň zapracujeme žĺtkovú zmes. Prilejeme likér a premiešame. Hotový krém navrstvíme na vychladnutý koláč, posypeme sušienkami, jemne poprášime kakaom a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 35 minút
    Čas pečenia: 35 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Čokoládový koláč s amarettom

    Maková bábovka s umovými slivkami

    12 kúskov

    hrsť sušených sliviek ● 100 ml umu ● 250 ml smotanyna šľahanie (+ na podávanie) ● 160 g krupicového cukru ● 1/2 ČL mletej vanilky ● 3 veľké vajcia ● 55 g ryžovej múky ● 55 g mandľovej múky ● 150 g mletého maku● 3 PL mlieka ● maslo na vymastenie formy a ryžovámúka na vysypanie formy

    Sušené slivky zalejeme umom a necháme odstáťaspoň hodinu, najlepšiecez noc. Rúru vyhrejeme na 170 °C. Formu vytrieme maslom a vysypeme ryžovou múkou. Smotanu vyšľaháme s 80 g cukru a vanilkou do polotuha. Zašľaháme žĺtky, pridáme preosiate múky, mletý mak, mlieko a zamiešame. Z bielkov a zo zvyšného cukru vyšľaháme pevný sneh. Zapracujeme ho do makovej hmoty. Nakoniec pridáme scedené slivky a dobre premiešame. Cesto vylejeme do formy a pečieme 40 až 45 minút. Urobíme test špajdľou. Keď je bábovka dobre upečená, vyberieme ju z rúry a necháme ešte 15 minút vo forme. Potom ju vyklopíme a vychladnutú podávame s vyšľahanou smotanou.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas pečenia: 45 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Maková bábovka s umovými slivkami

    Pralinkové rezys brandy

    14 kúskov

    NA KORPUS: 110 g jemných ovsených vločiek ● 160 g datlí ● 1 a 1/2 PL kokosového oleja ● 2 PL kakaa ● štipka soli

    NA PLNKU: 300 g pražených lieskových orieškov ● 1 PL roztopeného masla ● 105 g datlí ● 1 ČL vanilkového extraktu● 2 PL brandy ● štipka soli

    NA POLEVU: 200 g čokolády (54 %) ● 100 ml smotanyna šľahanie

    Na dno formy (12 x 30 cm) dáme papier na pečenie. Ovsené vločky rozmixujeme najemno, pridáme datle a mixujeme, kým sa nespoja. Potom pridáme kokosový olej, kakao, štipku soli a ešte premixujeme. Hmotu preložíme do formy a pomocou lyžice utlačíme. Dáme do mrazničky. Pripravíme plnku. Odložíme 150 g pražených orieškov a ostatné vsypeme do mixéra. Rozmixujeme ich najemno, pridáme maslo a znovu premixujeme, aby vzniklo hladké orieškové maslo. Pridáme datle, vanilkový extrakt, brandy, štipku soli a znovu premixujeme dohladka. Nakoniec do hmoty zamiešame 75 g odložených orieškov. Formu vyberieme z mrazničky a na korpus nanesieme orieškovú hmotu. Uhladíme a dáme na 30 minút do chladničky. Na čokoládovú polevu dáme do hrnčeka zohriať smotanu pod bod varu. Potom ju nalejeme na nasekanú čokoládu a rozmiešame dohladka. Polevu vylejeme na orieškovú plnku a posypeme zvyšnými orieškami. Dáme naspäť do chladničky na 2 až 3 hodiny. Koláč vyberieme z formy a nakrájame na rezy široké asi 3 cm. Uchovávame ich v chladničke.

    Čas prípravy: 35 minút
    Čas chladenia: 4 hodiny

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Pralinkové rezy s brandy

    Pavlovovej torta s vaječným koňakom

    12 kúskov

    NA KORPUS: 6 bielkov ● štipka soli ● 400 g krupicového cukru ● 1 a 1/2 ČL octu ● 2 PL kukuričného škrobu

    NA KRÉM: 60 g krupicového cukru ● 2 ČL kukuričného škrobu ● 2 veľké vajcia● 2 žĺtky ● 1/2 šálky čerstvej mandarínkovej šťavy ● 1 PL citrónovej šťavy ● 85 g masla● 250 ml smotany na šľahanie ● kôraz 2 mandarínok ● 2 cl vaječného koňaku ● mandarínky a lístky mäty na ozdobu

    Do mixéra vlejeme bielky so štipkou soli a na strednej rýchlosti šľaháme, kým nevzniknú jemné špičky. Potom znížime otáčky a po lyžiciach pridávame cukor. Keď je všetok cukor rozmiešaný, zvýšime rýchlosť a šľaháme, kým nevzniknú pevné snehové špičky. Nakoniec pridáme ocot, škrob a premiešame. Priamo na plech vystlaný papierom na pečenie nakreslíme kruh s priemerom 24 cm. Do jeho stredu prenesieme sneh a lyžicou ho pekne rozotrieme. Dáme piecť pri teplote 130 °C na 90 minút. Po hodine a pol vy­pneme rúru, otvoríme dvierka a korpus necháme chladnúť priamo v rúre. Po hodine ho môžeme vytiahnuť a nechať vychladnúť pri izbovej teplote. Zatiaľ pripravíme krém. Do misy dáme cukor, škrob, vajcia aj žĺtky, obe šťavy a maslo. Misu položíme nad vodnú paru a za stáleho miešania uvaríme hustejší puding. Potom ho zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme do chladničky – odložíme bokom 3 lyžice. Smotanu vyšľaháme dotuha a jemne ju pridávame k vychladnutému a prešľahanému mandarínkovému krému. Pridáme mandarínkovú kôru, vaječný koňak a ešte raz jemne zamiešame. Korpus opatrne položíme na servírovací podnos. Rozotrieme mandarínkový krém so šľahačkou a na ten nanesieme aj odložený puding. Tortu nakoniec ozdobíme mandarínkami a mätou.

    Čas prípravy: 35 minút
    Čas pečenia: 90 minút
    Čas chladenia: 1 hodina

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Pavlovovej torta s vaječným koňakom

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.