Sladké maliny spravia vo vašich dezertoch veľkú parádu: Týchto 5 dobrôt si zamiluje celá rodina
16. 8. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:08)

Zdroj: GettyImages
Vo svete sa azda nenájde nikto, kto by tieto drobné plody nemal rád. Najlepšie chutia čerstvé a v letných dezertoch spravia veľkú parádu.
Zdroj: Jaya Gowri / EyeEm
Zdroj: Eugene Mymrin
Zdroj: Lenka Selinger / EyeEm
Galéria k článku
Čokoládová mousse torta
16 kúskov
600 g horkej čokolády ● 500 g smotany na šľahanie ● 100 g podlhovastých piškót ● 600 g mascarpone ● 25 g masla ● 1 balíček vanilínového cukru ● 250 g malín● 100 g krupicového cukru ● 300 g nízkotučného tvarohu
Nasekáme 300 g čokolády nahrubo. Ohrejeme 400 g smotany na šľahanie, vsypeme čokoládu a necháme rozpustiť. Dáme do vysokej misy a vložíme na 6 hodín do chladničky. Piškóty vložíme do igelitového vrecúška, uzavrieme a pomocou valčeka rozdrvíme. Nasekáme 200 g čokolády nahrubo a spolu s maslom rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom. Vsypeme piškóty a dobre premiešame. Formu s priemerom 26 cm vytrieme trochou oleja a čokoládové piškóty natlačíme na dno. Dáme na 1 a pol hodiny do chladničky. V mise zmiešame mascarpone, vanilínový cukor, cukor a tvaroh. Maliny očistíme. Čokoládovú smotanu zľahka prešľaháme. Časť mascarpone krému natrieme na stuhnutý piškótový korpus a posypeme polovicou malín. Zvyšok krému striedavo nanášame spolu s čokoládovou šľahačkou a opäť posypeme malinami. Zopár malín si odložíme bokom na ozdobu. Povrch torty uhladíme a dáme na 2 hodiny do chladničky. Nasekáme 100 g čokolády a spolu so 100 g smotany a s kokosovým tukom dáme do hrnca. Na miernom ohni necháme rozpustiť. Stiahneme z ohňa a necháme 20 až 30 minút chladnúť. Tortu opatrne vyberieme z formy a polejeme čokoládovou polevou. Dáme na hodinu do chladničky. Podávame ozdobené čerstvými malinami a nastrúhanou čokoládou.
Čas prípravy: 45 minút
Čas chladenia: 6 + 4 a pol hodiny
Náš tip
Tortu pokvapkajte rozpustenou bielou čokoládou, bude to vyzerať efektne.
Zdroj: Lew Robertson
Čokoládová mousse torta
Raw mrazené tortičky
6 kúskov
100 g mandlí ● 120 g datlí ● trocha soli
NA KRÉM: 250 g kešu orechov ● šťava z 1/2 citróna ● 70 ml kokosového oleja ● 150 ml kokosového mlieka ● 80 ml javorového sirupu ● 150 g malín
Kešu orechy na noc namočíme do studenej vody. Hlbší plech 20 x 20 cm vystelieme papierom na pečenie. V mixéri rozmixujeme mandle, datle a štipku soli. Nasypeme na plech a dobre utlačíme. Dáme na 30 minút do mrazničky. Namočené kešu orechy zlejeme a spolu s citrónovou šťavou, kokosovým olejom, kokosovým mliekom a javorovým sirupom rozmixujeme dohladka. Tretinu krému natrieme na datľový korpus a dáme na 30 minút do chladničky. Rozmixujeme 50 g malín s ďalšou tretinou krému a natrieme na koláč. Opäť dáme zamraziť. Zvyšné maliny rozmixujeme so zvyšným krémom a opäť natrieme na koláč. Vložíme na noc do mrazničky. Pred podávaním necháme odležať asi 30 minút pri izbovej teplote a potom vykrojíme pomocou okrúhlej formičky tortičky. Ozdobíme čerstvými malinami a malinovou omáčkou pripravenou roztlačením malín s trochou medu.
Čas prípravy: 30 minút
Čas mrazenia: 12 hodín
Náš tip
Krém môžete pripraviť aj tak, že kešu zmes zľahka premiešate s malinovým pyré. Vznikne pekné mramorovanie.
Zdroj: Lenka Selinger / EyeEm
Raw mrazené tortičky
Jogurtovo-malinová torta
8 kúskov
6 vajec ● 200 g krupicového cukru ● štipka soli ● 200 g hladkej múky ● 50 g škrobovej múčky ● 2 ČL prášku do pečiva ● 60 g masla
NA PLNKU: 600 g malín ● 200 g želírovacieho cukru (3 : 1) ● 10 plátkov želatíny ● 800 g gréckeho jogurtu ● 80 g práškového cukru ● 400 ml smotany na šľahanie
NA OZDOBU: 100 g malín ● 100 g mandľových lupienkov
V mise šľaháme vajcia, cukor a soľ asi 20 minút na najvyšších otáčkach. V druhej miske zmiešame múku, škrob a prášok do pečiva, preosejeme do vajcovej zmesi a opatrne zamiešame. Maslo rozpustíme, zmiešame s 2 PL cesta a zamiešame do zvyšného cesta. Formu s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie a vlejeme cesto. Pečieme 35 až 40 minút pri teplote 160 °C. Rúru vypneme, pootvoríme dvierka a necháme koláč úplne vychladnúť. Maliny rozmixujeme, v hrnci zmiešame so želírovacím cukrom a varíme asi 5 minút. Potom prepasírujeme cez sitko a necháme trocha vychladnúť. Na krém vymiešame jogurt s práškovým cukrom. Smotanu vyšľaháme do polotuha. Plátky želatíny namočíme do studenej vody na 5 minút. Potom vymačkáme a na miernom ohni rozpustíme v hrnci. Pozor, nevaríme! Zmiešame s 5 PL jogurtovej zmesi a zamiešame do zvyšného krému. Opatrne vmiešame aj šľahačku. Korpus rozrežeme na 3 časti. Spodnú časť potrieme krémom a potom aj malinovým pyré, priklopíme strednou časťou a opäť potrieme krémom a malinovým pyré. Priklopíme vrchnou časťou a celú tortu potrieme zvyšným krémom. Posypeme mandľovými lupienkami a dáme na noc do chladničky. Pred podávaním ozdobíme malinami.
Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 40 minút
Čas chladenia: 6 hodín
Zdroj: GettyImages
Jogurtovo-malinová torta
Jednoduché Pavlovovej mini torty
6 kúskov
5 bielkov ● 300 g jemného práškového cukru ● 1 citrón ● 1 a 1/2 PL medu ● 200 ml smotany na šľahanie ● 250 g malín ● 50 g čučoriedok ● pistácie na posypanie
Rúru predhrejeme na 100 °C. Bielky vyšľaháme dotuha, pričom postupne zašľaháme aj cukor a trocha citrónovej šťavy. Šľaháme, kým sa cukor nerozpustí a bielky nie sú pevné a lesklé. Plech vystelieme papierom na pečenie a lyžicou nanesieme asi 6 kôpok snehu. Jemne rozotrieme a pečieme, teda skôr sušíme v rúre asi 80 minút. Necháme vychladnúť pri pootvorených dvierkach. Polovicu malín rozmixujeme s medom a prepasírujeme. Smotanu vyšľaháme dotuha. Vychladnuté Pavlovovej tortičky naplníme šľahačkou, pokvapkáme malinovým pyré a ozdobíme zvyšným ovocím a pistáciami. Ihneď podávame.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 80 minút
Zdroj: Eugene Mymrin
Jednoduché Pavlovovej mini torty
Malinová roláda
12 kúskov
4 vajcia ● 220 g krupicového cukru ● 1 balíček vanilínového cukru ● 50 g hladkej múky ● 50 g mletých mandlí ● 1 ČL prášku do pečiva ● 8 plátkov želatíny ● 600 g malín ● 250 g mascarpone ● 200 + 250 g smotany na šľahanie ● práškový cukor na posypanie
Na cesto vyšľaháme vajcia, 2 PL studenej vody, 120 g cukru a vanilínový cukor dokrémova. Zmiešame múku, mandle a prášok do pečiva a opatrne zapracujeme do vajcovej zmesi. Natrieme na väčší plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 12 až 15 minút pri teplote 200 °C. Vyberieme, preklopíme na vlhkú utierku posypanú práškovým cukrom, stiahneme papier a zrolujeme. Necháme vychladnúť. Želatínu namočíme do studenej vody. Maliny opláchneme, zopár si odložíme bokom na ozdobu. Zvyšok roztlačíme a zmiešame s mascarpone a so 100 g cukru. Želatínu vymačkáme, rozpustíme a zmiešame s 1 až 2 PL malinového krému. Vmiešame do zvyšku krému a dáme na 10 až 15 minút do chladničky. Vyšľaháme 100 g smotany dotuha a vmiešame do krému. Roládu opatrne rozvinieme a potrieme malinovým krémom. Opäť zvinieme a dáme na 3 hodiny do chladničky. Zvyšnú smotanu vyšľaháme a natrieme na povrch rolády. Ozdobíme malinami a ihneď podávame.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 15 minút
Čas chladenia: 3 hodiny
Náš tip
Roládu potrite bielkami vyšľahanými s cukrom a zľahka dajte zapiecť pod gril.
Zdroj: Jaya Gowri / EyeEm
Malinová roláda