Sladkosti do čižmy: Tieto dobroty sú chutnejšie ako tie z obchodu a určite ich HRAVO zvládnete!
4. 12. 2022, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:11)

Zdroj: shutterstock
Každé malé aj veľké dieťa čaká, čo mu Mikuláš prinesie tento rok. Skúste tentoraz pripraviť niečo samy. Tieto sladkosti sú chutnejšie ako tie z obchodu a určite ich hravo zvládnete!
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Gaštanové bonbóny na paličke
12 kúskov
3/4 šálky gaštanového pyré ● 3 PL javorového sirupu ● 1/4 šálky kokosového tuku ● trochu soli ● 2 ČL vanilkového extraktu ● 1/3 šálky vody ● 3/4 šálky horkej čokolády
V kuchynskom robote rozmixujeme gaštanové pyré, javorový sirup, kokosový tuk, soľ, vanilkový extrakt a vodu na hladkú hmotu. Z gaštanovej hmoty vytvarujeme guľky s priemerom 3,5 centimetra. Dáme do misky vystlanej kuchynskou fóliou a odložíme na 20 minút do mrazničky. Vo vodnom kúpeli rozpustíme polámanú horkú čokoládu. Guľky napichneme na paličky a obalíme v čokoláde. Odložíme znovu do mrazničky.
Čas prípravy: 15 minút
Čas chladenia: 30 minút
Bonbóny zvonka posypte kandizovanou pomarančovou kôrou nasekanou nadrobno. Mňam.
Zdroj: shutterstock
Gaštanové bonbóny na paličke
Kandizované pomaranče s čokoládou
asi 16 kúskov
2 menšie biopomaranče ● 500 ml vody ● 450 g trstinového cukru ● 150 g horkej čokolády
Pomaranče v biokvalite umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme a nakrájame na tenké plátky. Do veľkej panvice pridáme vodu a cukor a ohrievame, až kým sa cukor nerozpustí. Vložíme nakrájané pomaranče a varíme 15 až 20 minút, kým kôra nemá jemne sklovitý vzhľad a sirup nezhustne. Pomaranče vyberieme a necháme odkvapkať a následne 2 dni schnúť na mriežke. Čokoládu rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom a pomaranče do nej z polovice namočíme. Vyberieme a necháme stuhnúť na plechu vyloženom papierom na pečenie.
Čas prípravy: 30 minút
Čas schnutia: 2 dni
Zdroj: shutterstock
Kandizované pomaranče s čokoládou
Hrboľaté čokoládové kocky
24 kúskov
175 g maslových sušienok ● 300 g horkej čokolády ● 100 g mliečnej čokolády ● 4 PL javorového sirupu ● 150 g masla ● 150 g farebných penových cukríkov ● 150 g orechov (mandle, lieskovce, para orechy)
Sušienky nalámame nahrubo. Čokoládu nasekáme a spolu s javorovým sirupom a maslom rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom. Potom necháme trocha vychladnúť. Formu 25 x 25 cm vystelieme potravinárskou fóliou alebo alobalom. Do čokoládovej zmesi zamiešame sušienky, orechy nasekané nahrubo a penové cukríky a celú zmes nalejeme do pripravenej formy. Dáme aspoň na 3 hodiny do chladničky. Vyberieme, vyklopíme, fóliu odstránime a nakrájame na menšie kocky.
Čas prípravy: 25 minút
Čas chladenia: 3 hodiny
Zdroj: shutterstock
Hrboľaté čokoládové kocky
Jednoduché čokoládové pralinky
25 kúskov
200 g horkej čokolády ● 100 g smotany na šľahanie ● 30 g masla ● 1 PL umu (nemusí byť) ● kakao na obalenie
Čokoládu nasekáme. Maslo nakrájame. V hrnci ohrejeme smotanu pod bod varu, stiahneme z ohňa a pridáme čokoládu a maslo. Chvíľu počkáme a potom miešame, až kým sa zmes nespojí. Necháme chvíľu chladnúť a zamiešame alkohol. V rámci detskej verzie môžeme použiť ovocný sirup. Zmes dáme na noc do chladničky a na druhý deň z nej vyformujeme guľky, ktoré hneď obalíme v kakau.
Čas prípravy: 20 minút
Čas chladenia: 12 hodín
Zdroj: shutterstock
Jednoduché čokoládové pralinky
Domáce karamelky
30 kúskov
150 g masla ● 200 g krupicového cukru ● 170 g sladeného kondenzovaného mlieka ● 100 ml mlieka ● 1 balíček vanilkového cukru ● 1/2 ČL soli
Všetky prísady dáme do hrnca s dvojitým dnom a privedieme do varu. Na úvod stačí premiešať len občas, potom už miešame neustále, keďže zmes dokáže rýchlo prihorieť. Varíme asi 35 minút na strednej teplote, až kým zmes nedosiahne teplotu 116 °C. Svetlohnedú hustú zmes nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a povrch uhladíme. Necháme stuhnúť, najlepšie až do nasledujúceho dňa. Potom nakrájame ostrým nožom na menšie kocky a zabalíme do mastného papiera alebo celofánu.
Čas prípravy: 45 minút
Čas chladenia: 8 hodín
Zdroj: shutterstock
Domáce karamelky
Keksíky s lentilkami
16 kúskov
130 g lentiliek ● 100 g masla ● 100 g trstinového cukru ● 1 ČL vanilkového cukru ● 1 vajce ● 220 g polohrubej múky ● štipka soli ● 1/2 ČL prášku do pečiva
Rúru predhrejeme na 190 °C. Do misy pridáme maslo izbovej teploty a cukor a spolu vyšľaháme dopenista. Pridáme vajce a vanilkový cukor a zapracujeme. Nakoniec vmiešame aj múku, prášok do pečiva a štipku soli. Zo zmesi formujeme guľky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Sploštíme na placky s priemerom asi 5 cm a ozdobíme lentilkami, ktoré vtisneme zľahka do cesta. Pečieme asi 12 minút dozlatista. Necháme vychladnúť na mriežke.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 12 minút
Náš tip
Do cesta pridajte nasekanú bielu a horkú čokoládu. Bude to dokonalý čokoládový zážitok.
Zdroj: shutterstock
Keksíky s lentilkami
Chrumkavé kocky
24 kúskov
20 g masla ● 250 g bielych penových cukríkov ● 6 šálok ryžových cereálií (pufovaných)
Na ozdobu: lentilky ● čokoláda ● penové cukríky
V hrnci rozpustíme maslo a pridáme penové cukríky. Varíme za stáleho miešania, kým sa cukríky nerozpustia. Vsypeme cereálie a dobre premiešame. Nanesieme na plech vytretý olejom do výšky asi 1 cm a povrch uhladíme. Necháme vychladnúť a po stuhnutí nakrájame na menšie obdĺžniky. Ozdobíme lentilkami, čokoládou a penovými cukríkmi, aby keksíky vyzerali ako sobie tváričky. Necháme zaschnúť.
Čas prípravy: 15 minút
Náš tip
Pracujte s navlhčenými rukami, zmes sa veľmi lepí.
Zdroj: shutterstock
Chrumkavé kocky