Reklama

Sladkosti do čižmy: Tieto dobroty sú chutnejšie ako tie z obchodu a určite ich HRAVO zvládnete!

Keksíky s lentilkami

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Každé malé aj veľké dieťa čaká, čo mu Mikuláš prinesie tento rok. Skúste tentoraz pripraviť niečo samy. Tieto sladkosti sú chutnejšie ako tie z obchodu a určite ich hravo zvládnete!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Upečte si s nami tradičné vianočné rezy VČELIE BODNUTIE: Uvidíte je to MŇAMKA!

    Gaštanové bonbóny na paličke

    12 kúskov

    3/4 šálky gaštanového pyré ● 3 PL javorového sirupu ● 1/4 šálky kokosového tuku ● trochu soli ● 2 ČL vanilkového extraktu ● 1/3 šálky vody ● 3/4 šálky horkej čokolády

    V kuchynskom robote rozmixujeme gaštanové pyré, javorový sirup, kokosový tuk, soľ, vanilkový extrakt a vodu na hladkú hmotu. Z gaštanovej hmoty vytvarujeme guľky s priemerom 3,5 centimetra. Dáme do misky vystlanej kuchynskou fóliou a odložíme na 20 minút do mrazničky. Vo vodnom kúpeli rozpustíme polámanú horkú čokoládu. Guľky napichneme na paličky a obalíme v čokoláde. Odložíme znovu do mrazničky.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas chladenia: 30 minút

    Bonbóny zvonka posypte kandizovanou pomarančovou kôrou nasekanou nadrobno. Mňam.

    Zdroj: shutterstock

    Gaštanové bonbóny na paličke

    Kandizované pomaranče s čokoládou

    asi 16 kúskov

    2 menšie biopomaranče ● 500 ml vody ● 450 g trstinového cukru ● 150 g horkej čokolády

    Pomaranče v biokvalite umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme a nakrájame na tenké plátky. Do veľkej panvice pridáme vodu a cukor a ohrievame, až kým sa cukor nerozpustí. Vložíme nakrájané pomaranče a varíme 15 až 20 minút, kým kôra nemá jemne sklovitý vzhľad a sirup nezhustne. Pomaranče vyberieme a necháme odkvapkať a následne 2 dni schnúť na mriežke. Čokoládu rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom a pomaranče do nej z polovice namočíme. Vyberieme a necháme stuhnúť na plechu vyloženom papierom na pečenie.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas schnutia: 2 dni

    Zdroj: shutterstock

    Kandizované pomaranče s čokoládou

    Hrboľaté čokoládové kocky

    24 kúskov

    175 g maslových sušienok ● 300 g horkej čokolády ● 100 g mliečnej čokolády ● 4 PL javorového sirupu ● 150 g masla ● 150 g farebných penových cukríkov ● 150 g orechov (mandle, lieskovce, para orechy)

    Sušienky nalámame nahrubo. Čokoládu nasekáme a spolu s javorovým sirupom a maslom rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom. Potom necháme trocha vychladnúť. Formu 25 x 25 cm vystelieme potravinárskou fóliou alebo alobalom. Do čokoládovej zmesi zamiešame sušienky, orechy nasekané nahrubo a penové cukríky a celú zmes nalejeme do pripravenej formy. Dáme aspoň na 3 hodiny do chladničky. Vyberieme, vyklopíme, fóliu odstránime a nakrájame na menšie kocky.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas chladenia: 3 hodiny

    Zdroj: shutterstock

    Hrboľaté čokoládové kocky

    Jednoduché čokoládové pralinky

    25 kúskov

    200 g horkej čokolády ● 100 g smotany na šľahanie ● 30 g masla ● 1 PL umu (nemusí byť) ● kakao na obalenie

    Čokoládu nasekáme. Maslo nakrájame. V hrnci ohrejeme smotanu pod bod varu, stiahneme z ohňa a pridáme čokoládu a maslo. Chvíľu počkáme a potom miešame, až kým sa zmes nespojí. Necháme chvíľu chladnúť a zamiešame alkohol. V rámci detskej verzie môžeme použiť ovocný sirup. Zmes dáme na noc do chladničky a na druhý deň z nej vyformujeme guľky, ktoré hneď obalíme v kakau.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas chladenia: 12 hodín

    Zdroj: shutterstock

    Jednoduché čokoládové pralinky

    Domáce karamelky

    30 kúskov

    150 g masla ● 200 g krupicového cukru ● 170 g sladeného kondenzovaného mlieka ● 100 ml mlieka ● 1 balíček vanilkového cukru ● 1/2 ČL soli

    Všetky prísady dáme do hrnca s dvojitým dnom a privedieme do varu. Na úvod stačí premiešať len občas, potom už miešame neustále, keďže zmes dokáže rýchlo prihorieť. Varíme asi 35 minút na strednej teplote, až kým zmes nedosiahne teplotu 116 °C. Svetlohnedú hustú zmes nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a povrch uhladíme. Necháme stuhnúť, najlepšie až do nasledujúceho dňa. Potom nakrájame ostrým nožom na menšie kocky a zabalíme do mastného papiera alebo celofánu.

    Čas prípravy: 45 minút
    Čas chladenia: 8 hodín

    Zdroj: shutterstock

    Domáce karamelky

    Keksíky s lentilkami

    16 kúskov

    130 g lentiliek ● 100 g masla ● 100 g trstinového cukru ● 1 ČL vanilkového cukru ● 1 vajce ● 220 g polohrubej múky ● štipka soli ● 1/2 ČL prášku do pečiva

    Rúru predhrejeme na 190 °C. Do misy pridáme maslo izbovej teploty a cukor a spolu vyšľaháme dopenista. Pridáme vajce a vanilkový cukor a zapracujeme. Nakoniec vmiešame aj múku, prášok do pečiva a štipku soli. Zo zmesi formujeme guľky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Sploštíme na placky s priemerom asi 5 cm a ozdobíme lentilkami, ktoré vtisneme zľahka do cesta. Pečieme asi 12 minút dozlatista. Necháme vychladnúť na mriežke.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas pečenia: 12 minút

    Náš tip
    Do cesta pridajte nasekanú bielu a horkú čokoládu. Bude to dokonalý čokoládový zážitok.

    Zdroj: shutterstock

    Keksíky s lentilkami

    Chrumkavé kocky

    24 kúskov

    20 g masla ● 250 g bielych penových cukríkov ● 6 šálok ryžových cereálií (pufovaných)

    Na ozdobu: lentilky ● čokoláda ● penové cukríky

    V hrnci rozpustíme maslo a pridáme penové cukríky. Varíme za stáleho miešania, kým sa cukríky nerozpustia. Vsypeme cereálie a dobre premiešame. Nanesieme na plech vytretý olejom do výšky asi 1 cm a povrch uhladíme. Necháme vychladnúť a po stuhnutí nakrájame na menšie obdĺžniky. Ozdobíme lentilkami, čokoládou a penovými cukríkmi, aby keksíky vyzerali ako sobie tváričky. Necháme zaschnúť.

    Čas prípravy: 15 minút

    Náš tip
    Pracujte s navlhčenými rukami, zmes sa veľmi lepí.

    Zdroj: shutterstock

    Chrumkavé kocky

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.