Šľahačkové rezy
17. 2. 2013, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:37)

Zdroj: Dušan Křístek
Čas prípravy: 50 minút; pre celú rodinu
Potrebujeme:
Cesto: 6 vajec, 1/2 hrnčeka práškového cukru, 3/4 hrnčeka polohrubej múky, 1 balíček prášku do pečiva, 3 lyžičky kakaa, 1/2 hrnčeka mletých vlašských orechov, 1/2 hrnčeka mlieka, tuk na vymastenie a múka na vysypanie plechu
Plnka: pikantný džem na potretie, 2 hrnčeky šľahačky na šľahanie, 4 lyžice práškového cukru, 2 lyžice instantnej kávy, strúhaná čokoláda na posypanie
Postup:
1. Vajcia rozdelíme a žĺtky vyšľaháme dopenista s cukrom. Do žĺtkovej peny pridáme mlieko, múku s práškom do pečiva, kakao a mleté orechy. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zapracujeme do cesta. Preložíme na vymastený a múkou vysypaný plech. Povrch cesta uhladíme a upečieme vo vyhriatej rúre.
2. Upečený korpus necháme vychladnúť a potrieme ho džemom. Šľahačku vyšľaháme dotuha spolu s cukrom a instantnou kávou. Tuhú šľahačku nanesieme na vrch koláča a uhladíme. Vrch posypeme strúhanou čokoládou. Pred podávaním vychladíme a nakrájame na rezy.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3 – 4
Čas pečenia: 30 minút