Slaná karamelová zmrzlina
23. 8. 2013, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:35)
Čas prípravy: 30 minút, prísady na 1/2 l zmrzliny
Potrebujeme: 100 g kryštálového cukru, 200 ml mlieka, 200 ml smotany na šľahanie, 2 g Fleur de Sel (morská soľ z Bio obchodu), 5 žĺtkov
Postup:
1. V hrnci rozpustíme 80 g kryštálového cukru, necháme rozpustiť, až sa cukor zafarbí do bledohneda. Potom prilejeme mlieko a smotanu, prisypeme soľ a všetko povaríme, pokiaľ sa karamel nerozpustí.
2. Medzitým vyšľaháme 20 g cukru so žĺtkami, horúce mlieko zapracujeme metličkou do žĺtkovej zmesi a opäť ju vrátime do hrnca. Varíme pri nízkej teplote do polotuha.
3. Karamelovú omáčku ihneď precedíme cez sitko do kovovej misy a necháme vychladnúť. Zmes dáme do chladu a 25 minút pred servírovaním ju v zmrzlinovači vymiešame.