Reklama

Slané dobroty na Silvestra: Vyskúšajte 4 tipy! Čas vám bude utekať, ani nebudete vedieť ako

Syrové pagáčiky

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Na dlhé a veselé silvestrovské oslavy sa hodí niečo drobné pod zub. Vyskúšajte naše recepty na skvelé chuťovky a čas vám bude utekať, ani nebudete vedieť ako.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Teaser: V KUCHYNI S PEŤOU: Sladké MEDOVNÍČKY podľa našej šikovnej babičky!
    Zdroj: mobil

    Sezamové tyčinky

    50 kúskov

    2 PL sezamu + 2 ČL na posypanie ● 1/2 kocky droždia ● 1 PL cukru ● 6 PL olivového oleja ● 1/2 ČL mletej rasce ● 1 bielok ● 1 ČL soli ● 360 g hladkej múky

    Sezam zľahka opečieme na suchej panvici. Necháme vychladnúť. Do veľkej misy nadrobíme droždie, zalejeme 150 ml vlažnej vody a vsypeme cukor. Zamiešame. Pridáme 5 PL oleja, rascu, bielok, soľ, múku a 2 PL sezamu a vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť. Cesto rozdelíme na polovice, z ktorých vyvaľkáme dlhší valec. Nakrájame asi 25 rovnako veľkých kúskov, z ktorých urobíme guľky. Tie dlaňami vyformujeme do dlhších tyčiniek. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zvyšný sezam zmiešame s 1 PL oleja a zmesou potrieme tyčinky. Pečieme 15 až 18 minút pri teplote 175 °C dozlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť. Skladujeme v suchu.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas kysnutia: 60 minút
    Čas pečenia: 18 minút

    Zdroj: shutterstock

    Sezamové tyčinky

    Šunkové stromčeky

    asi 20 kúskov

    1 balenie rozvaľkaného lístkového cesta ● 6 plátkov údenej šunky ● 1 žĺtok ● 20 zelených olív bez kôstky

    Drevené špajdle namočíme do studenej vody. Lístkové cesto rozvinieme a obložíme tenkými plátkami šunky. Nakrájame približne na20 dlhších pásov (2 x 24 cm). Špajdle osušíme a napichneme na ne pásy cesta tak, aby sme získali formu stromčeka. Navrchu necháme asi 2 cm voľný priestor. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vymiešame žĺtoks 1 PL vody a potrieme povrch stromčekov. Pečieme 12 až 14 minút pri teplote 230 °C. Necháme vychladnúť. Na špičku každého stromčeka napichneme jednu olivu a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 14 minút

    Zdroj: shutterstock

    Šunkové stromčeky

    Syrové pagáčiky

    25 kúskov

    500 g polohrubej múky ● 180 ml kyslej smotany ● 1 a 1/2 balíčka prášku do pečiva ● 2 vajcia + 1 na potretie ● 250 g masla ● 250 g strúhaného tvrdého syra ● 1 ČL soli ● sezam na posypanie

    Z polohrubej múky, kyslej smotany, prášku do pečiva, vajec, masla, nastrúhaného syra a lyžičky soli vypracujeme kompaktné cesto. To vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm a vykrajujeme kolieska. Pagáčiky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme ich vajíčkom a posypeme sezamom. Pečieme 12 až 15 minút v rúre vyhriatej na 200 °C dozlatista.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas pečenia: 15 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Syrové pagáčiky

    Syrovo-bylinkové toliariky

    50 kúskov

    100 g parmezánu ● 300 g hladkej múky ● 1/2 balíčka prášku do pečiva ● 1 ČL korenia čili ● 2 ČL sušenej bazalky ● 2 ČL sušenej petržlenovej vňate ● 1 ČL sušenej cibuľovej soli ● 150 g studeného masla ● 2 žĺtky ● 5 PL smotany na šľahanie ● 35 ks mandlí v šupke ● hrubozrnná soľ na posypanie

    Parmezán nastrúhame najemno. Pridáme múku, prášok do pečiva, čili, bazalku, petržlenovú vňať, cibuľovú soľ a premiešame. Zapracujeme nakrájané maslo, žĺtky a smotanu a vypracujeme hladké cesto. To na jemne pomúčenej pracovnej doske sformujeme do dlhšieho valca. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 30 minút do mrazničky. Potom pomocou ostrého noža narežeme na toliariky hrubé asi 0,5 cm a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu vtlačíme mandľu a posypeme hrubozrnnou soľou. Pečieme pri teplote 210 °C dozlatista. Necháme vychladnúť.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas pečenia: 15 minút

    Zdroj: shutterstock

    Syrovo-bylinkové toliariky

     

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.