Slané dobroty na Silvestra: Vyskúšajte 4 tipy! Čas vám bude utekať, ani nebudete vedieť ako
31. 12. 2023, 7:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:24)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Na dlhé a veselé silvestrovské oslavy sa hodí niečo drobné pod zub. Vyskúšajte naše recepty na skvelé chuťovky a čas vám bude utekať, ani nebudete vedieť ako.
Sezamové tyčinky
50 kúskov
2 PL sezamu + 2 ČL na posypanie ● 1/2 kocky droždia ● 1 PL cukru ● 6 PL olivového oleja ● 1/2 ČL mletej rasce ● 1 bielok ● 1 ČL soli ● 360 g hladkej múky
Sezam zľahka opečieme na suchej panvici. Necháme vychladnúť. Do veľkej misy nadrobíme droždie, zalejeme 150 ml vlažnej vody a vsypeme cukor. Zamiešame. Pridáme 5 PL oleja, rascu, bielok, soľ, múku a 2 PL sezamu a vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť. Cesto rozdelíme na polovice, z ktorých vyvaľkáme dlhší valec. Nakrájame asi 25 rovnako veľkých kúskov, z ktorých urobíme guľky. Tie dlaňami vyformujeme do dlhších tyčiniek. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zvyšný sezam zmiešame s 1 PL oleja a zmesou potrieme tyčinky. Pečieme 15 až 18 minút pri teplote 175 °C dozlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť. Skladujeme v suchu.
Čas prípravy: 20 minút
Čas kysnutia: 60 minút
Čas pečenia: 18 minút
Zdroj: shutterstock
Sezamové tyčinky
Šunkové stromčeky
asi 20 kúskov
1 balenie rozvaľkaného lístkového cesta ● 6 plátkov údenej šunky ● 1 žĺtok ● 20 zelených olív bez kôstky
Drevené špajdle namočíme do studenej vody. Lístkové cesto rozvinieme a obložíme tenkými plátkami šunky. Nakrájame približne na20 dlhších pásov (2 x 24 cm). Špajdle osušíme a napichneme na ne pásy cesta tak, aby sme získali formu stromčeka. Navrchu necháme asi 2 cm voľný priestor. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vymiešame žĺtoks 1 PL vody a potrieme povrch stromčekov. Pečieme 12 až 14 minút pri teplote 230 °C. Necháme vychladnúť. Na špičku každého stromčeka napichneme jednu olivu a môžeme podávať.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 14 minút
Zdroj: shutterstock
Šunkové stromčeky
Syrové pagáčiky
25 kúskov
500 g polohrubej múky ● 180 ml kyslej smotany ● 1 a 1/2 balíčka prášku do pečiva ● 2 vajcia + 1 na potretie ● 250 g masla ● 250 g strúhaného tvrdého syra ● 1 ČL soli ● sezam na posypanie
Z polohrubej múky, kyslej smotany, prášku do pečiva, vajec, masla, nastrúhaného syra a lyžičky soli vypracujeme kompaktné cesto. To vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm a vykrajujeme kolieska. Pagáčiky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme ich vajíčkom a posypeme sezamom. Pečieme 12 až 15 minút v rúre vyhriatej na 200 °C dozlatista.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 15 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Syrové pagáčiky
Syrovo-bylinkové toliariky
50 kúskov
100 g parmezánu ● 300 g hladkej múky ● 1/2 balíčka prášku do pečiva ● 1 ČL korenia čili ● 2 ČL sušenej bazalky ● 2 ČL sušenej petržlenovej vňate ● 1 ČL sušenej cibuľovej soli ● 150 g studeného masla ● 2 žĺtky ● 5 PL smotany na šľahanie ● 35 ks mandlí v šupke ● hrubozrnná soľ na posypanie
Parmezán nastrúhame najemno. Pridáme múku, prášok do pečiva, čili, bazalku, petržlenovú vňať, cibuľovú soľ a premiešame. Zapracujeme nakrájané maslo, žĺtky a smotanu a vypracujeme hladké cesto. To na jemne pomúčenej pracovnej doske sformujeme do dlhšieho valca. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 30 minút do mrazničky. Potom pomocou ostrého noža narežeme na toliariky hrubé asi 0,5 cm a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu vtlačíme mandľu a posypeme hrubozrnnou soľou. Pečieme pri teplote 210 °C dozlatista. Necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 15 minút
Zdroj: shutterstock
Syrovo-bylinkové toliariky