Syrové koláče

8 kúskov

Do misy preosejeme 2 hrnčeky (1 hrnček – 300 ml) hladkej múky so štipkou soli. Urobíme jamku, vlejeme polovicu hrnčeka vlažnej vody s 20 g rozdrobeného droždia, 3-5 lyžíc oleja a vypracujeme hladké cesto. Necháme ho 15 minút odstáť na teplom mieste. Odležané cesto preložíme na pracovnú dosku, pokrájame na menšie kúsky a rozvaľkáme. Polovicu ochutíme hrnčekom kyslej smotany s 3 strúčikmi prelisovaného cesnaku, ementálom nastrúhaným najemno, mletým čiernym korením a so sušeným oreganom. Zmiešame 1 hrnček nakrájanej cibule s polovicou hrnčeka cukety postrúhanej nahrubo, s 80 g ementálu, so 100 g nivy a 60 g balkánskeho syra rozdrobeného na menšie kúsky. Pridáme polovicu hrnčeka kyslej smotany, podľa chuti osolíme, okoreníme a premiešame. Zvyšné kúsky cesta potrieme kečupom a cibuľovo-syrovou plnkou. Povrch pokvapkáme olivovým olejom, uložíme na plech a vo vyhriatej rúre upečieme nachrumkavo.

Syrové koláče
Syrové koláče
Zdroj: ANZA

Bagety s fetou a so špenátom

4 porcie

Na troche cesnakového oleja speníme 1 nakrájanú šalotku. Pridáme 120 g čerstvého špenátu, premiešame a asi 3 minúty dusíme. Odstavíme, ochutíme 1 prelisovaným strúčikom cesnaku, 20 g zmäknutého masla, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a premiešame. Necháme vychladnúť. Pozdĺžne rozrežeme 4 malé bagety, vnútro vyberieme a pokrájame. Bagety uložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Rozšľaháme 3 vajcia v miske, vmiešame 150 g pomrvenej fety, 50 g gorgonzoly nakrájanej na menšie kúsky, 1 lyžicu strúhaného parmezánu, pokrájanú vnútornú časť z bagiet a vychladnutý špenát. Jemne osolíme a okoreníme. Plnkou naplníme bagety, povrch pokvapkáme cesnakovým olejom, vložíme do vyhriatej rúry a zapečieme pri teplote 190 °C.

Bagety s fetou a so špenátom
Bagety s fetou a so špenátom
Zdroj: ANZA

 

Klobúčiky portobello

4 porcie

Zo 4 veľkých šampiňónov portobello odstránime spodné časti. Klobúčiky utrieme obrúskom, potrieme soľou a korením na huby. Na 40 g masla jemne opečieme 4 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky. Pridáme 1 lyžicu nastrúhanej kôry z biocitróna a 1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate. Teplou citrónovo-cesnakovou marinádou potrieme klobúčiky z vnútornej strany. Pripravíme plnku. Vymiešame
3 lyžice mascarpone s 1 črievkom topeného syra, 50 g nastrúhaného eidamu, 1 lyžičkou dijonskej horčice, s 2 mladými cibuľkami nakrájanými nadrobno a 1-2 lyžicami nakrájaných sušených paradajok. Mierne osolíme a okoreníme. Klobúčiky húb naplníme hrubšou vrstvou plnky a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Navrch položíme 8 zvinutých plátkov prerastenej slaniny (vždy po 2 kusy) a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme asi 30 minút. Podávame posypané nasekanou pažítkou.

Klobúčiky portobello
Klobúčiky portobello
Zdroj: ANZA

Syrovo-cibuľkový kiš

12 kúskov

Hladké cesto vypracujeme zo 150 g hladkej múky, soli, z 90 g masla a 1 vajca. Rozvaľkáme ho na pomúčenej doske a vyložíme ním dno i boky okrúhlej vrúbkovanej formy, ktorú sme predtým vymastili a vysypali múkou. Pokrájame 5 mladých cibuliek na 3 cm kúsky a 2-3 minúty ich paríme. Potom ich dáme do misy, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Rozšľaháme 4 celé vajcia, pridáme 300 g čerstvého syra a dohladka vymiešame. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Vmiešame ochutené cibuľky a 2 prelisované strúčiky cesnaku. Na cesto vo forme navrstvíme plnku a uložíme 60 g pokrájaných cherry paradajok. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 45 minút. Po upečení pokrájame na kúsky, ozdobíme rukolou a nakrájanými reďkovkami.

Syrovo-cibuľkový kiš
Syrovo-cibuľkový kiš
Zdroj: ANZA