Slaný kysnutý koláč s čínskou kapustou
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:47)

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
120 minút, 12 porcií
Potrebujeme: 550 gram hladká múka, 150 gram ražná múka, 42 gram droždie (1 kocka), soľ, múka na posypanie dosky, 800 gram čínska kapusta, 60 gram sušené jablká, 140 gram cibuľa, 1 kus paprička čili, 50 gram maslo, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, kryštálový cukor na dochutenie
1.
V mise zmiešame oba druhy múky, v strede urobíme jamku. Droždie rozdrobíme do 350 ml vlažnej vody, nalejeme do jamky. Pridáme soľ a všetko spracujeme na pevné cesto. Na teplom mieste ho necháme prikryté asi hodinu kysnúť.
2.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske asi na hrúbku 1 cm, prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme ho utierkou a necháme ešte 30 minút kysnúť.
3.
Kapustu očistíme od vonkajších listov, hlúbik vykrojíme a kapustu nakrájame na veľmi jemné rezance. Sušené jablká a očistenú cibuľu nakrájame nadrobno. Papričku čili rozkrojíme, zbavíme jadierok a nakrájame na pásiky.
4.
V hrnci rozpustíme maslo a niekoľko minút na ňom opekáme cibuľu, jablká a čili. Potom pridáme kapustu, 3 minúty podusíme a dochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom a trochou cukru.
5.
Na vykysnuté cesto rovnomerne rozdelíme kapustovú zmes, pričom necháme asi 1 cm voľný okraj. Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 18 až 20 minút.
6.
Upečený koláč necháme mierne vychladnúť a podávame najlepšie s rôznymi dipmi a prílohami.