Slaný špargľový koláč so zemiakmi
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:48)

Zdroj: © StockFood
20 minút, 8 porcií
Potrebujeme: 400 gram múčne zemiaky, 1 kilogram zelená špargľa, 80 gram rozpustené maslo, 250 gram štrúdľové cesto alebo cesto filo, 4 kus vajce, 1 polievková lyžica nasekaný čerstvý tymian, 400 gram kyslá smotana, 100 gram strúhaný syr typu čedar, soľ, mleté čierne korenie
1.
Zemiaky varíme 30 minút domäkka. Drevnaté konce špargle zrežeme a podľa potreby ju ošúpeme. Varíme v osolenej vode asi 5 minút. Scedíme a opláchneme.
2.
Rúru predhrejeme na 180 °C a formu (22 x 35 cm) vymastíme maslom.
3.
Do formy ukladáme tenké pláty štrúdľového cesta tak, aby sa jemne prekrývali a každý plát vždy potrieme maslom. Vytvoríme aj vyššie prečnievajúce okraje a malo by byť asi 5 vrstiev cesta. Všetko potrieme maslom a naukladáme predvarené špargle.
4.
Zemiaky olúpeme a roztlačíme. Zmiešame s vajcami, tymianom, so smotanou a syrom. Osolíme a okoreníme. Zmes vylejeme na špargľu a pečieme 35 minút dozlatista.
5.
Necháme trochu vychladnúť a nakrájame na kúsky.