Slivkové knedle so šodó
23. 1. 2008, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:28)

Zdroj: Archív
Čas prípravy: 55 minút (6 kusov)
Potrebujeme: Kvások: 1 kocka droždia (42 g), 250 ml mlieka, 1 lyžička kryštálového cukru. Cesto: 500 g polohrubej múky, 1 vajce, 3 lyžice oleja, 1 lyžička soli. Šodó: 250 ml bieleho vína, 4 žĺtky, 70 g krupicového cukru, 1 vanilínový cukor, 200 g slivkového lekváru, práškový cukor na posypanie, 100 g masla na poliatie.
Ako na to: Z droždia, mlieka a cukru pripravíme kvások, pridáme múku, soľ, olej, vajce a spracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť asi 40 minút. Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 častí, z ktorých vytvarujeme placky s priemerom asi 12 cm a hrúbkou 0,5 cm. Naplníme ich slivkovým lekvárom a stočíme do tvaru knedle. Knedle paríme postupne po jednej v utierke nad parou 10 až 15 minút.
Šodó: Víno, žĺtky, cukor a vanilínový cukor šľaháme nad parou až do zhustnutia. Hotové knedle zalejeme šodó, polejeme roztopeným maslom a posypeme práškovým cukrom.