Slivky a čakanka v anglickej slanine
14. 4. 2007, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:02)

Zdroj: Archív
4 PORCIE; ČAS PRÍPRAVY: 50 MINÚT 300 g sušených sliviek 4 čakanky 200 g anglickej slaniny 0,5 dl olivového oleja 300 g hrozna 3 dl vína (tokajské) 50 g hnedého cukru ružové korenie mäta
POSTUP:
1. Čakanky rozkrojíme napoly a odrežeme z nich hlúby. Potom každý kúsok zabalíme do plátku anglickej slaniny a vložíme do ohňovzdornej nádoby. Rovnakým spôsobom zabalíme do slaniny aj sušené slivky. 2.Všetko zalejeme olivovým olejom, vložíme do rúry rozohriatej na 200 – 220 °C a upečieme dočervena. 3.Na panvici skaramelizujeme hnedý cukor, pridáme bobule hrozna a podlejeme tokajským vínom. Keď sa cukor rozpustí, prisypeme ružové korenie a nadrobno nasekané lístky čerstvej mäty. Omáčku necháme povariť niekoľko minút a potom ňou zalejeme rolky upečených čakaniek a sušených sliviek.