Smotanová omáčka
24. 6. 2009, 15:28 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:14)

Zdroj: Nový čas pre ženy
Čas prípravy: 15 minút. Čas varenia: 20 minút.
Potrebujeme: 3 malé cibule, 1 PL masla, 1 PL kryštálového cukru, 400 ml vodou zriedeného výpeku alebo mäsového vývaru, 150 ml zeleninového vývaru z kocky, 50 ml smotany na šľahanie, 1 PL hladkej múky, 1 PL oleja, 2 až 3 PL celého čierneho korenia, mleté čierne korenie, 3 vetvičky rozmarínu, soľ
Postup:
1 Cibuľu ošúpeme a nadrobno nasekáme. Opečieme na rozohriatom masle dozlatista, posypeme kryštálovým cukrom a necháme skaramelizovať.
2 Zalejeme mäsovým výpekom a zeleninovým vývarom. Pridáme vetvičky rozmarínu, celé korenie a zakryté na malom ohni varíme 10 až 15 minút.
3 Z múky a oleja pripravíme tmavú zápražku, vmiešame do omáčky a miešame, kým nezhustne. Potom ju precedíme cez sitko a primiešame smotanu. Podľa potreby ochutíme soľou a mletým korením a horúcu podávame k mäsu.