Smotanová torta s levanduľovým karamelom a marhuľami
13. 6. 2013, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:41)

Zdroj: Dušan Křístek
Čas prípravy: 60 minút, 12 porcií
Potrebujeme:
Cesto: 6 vajec, 2 PL horúcej vody, 170 g kryštálového cukru, 170 g hladkej múky
PLNKA: 1 kg marhúľ, 500 g tvarohu, 200 g kryštálového cukru, 3 pomaranče, 800 ml smotany na šľahanie
Levanduľový karamel: 10 g levanduľových kvetov, 150 g kryštálového cukru, 100 ml vody
Okrem toho: 1 PL práškového cukru, 2 PL marhuľového džemu
Postup:
1. Vajcia a vodu ručným šľahačom šľaháme 4 minúty na hustú penu. Pridáme cukor a šľaháme ďalšie 4 minúty. Do peny primiešame múku. Cesto preložíme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie a dáme na 40 minút piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Po upečení necháme vychladnúť vo forme, potom korpus vyberieme a vodorovne raz prekrojíme. Spodnú časť korpusu položíme na kuchynskú mriežku.
2. Marhule na 10 až 15 sekúnd ponoríme do vriacej vody, vyberieme a rýchlo schladíme v ľadovej vode. Potom plody ošúpeme a vykôstkujeme. Asi tri marhule necháme na ozdobu, zvyšné polovice nakrájame na menšie kúsky. Z pomarančov ostrúhame kôru a vymiešame s tvarohom a cukrom dohladka. Smotanu vyšľaháme a 5 PL odložíme na ozdobenie do chladničky.
Zvyšnú šľahačku zapracujeme do tvarohovej masy a pridáme marhule. Pomaranče rozpolíme a vytlačíme z nich šťavu, ktorou pokvapkáme obe časti korpusu. Okolo spodnej časti korpusu zaistíme tortovú obruč a nanesieme na ňu dve tretiny krému. Navrch položíme vrchnú časť korpusu a potrieme ju zvyšným krémom. Dáme aspoň na 8 hodín stuhnúť do chladničky.
3. Levanduľové kvety umyjeme. Levanduľu, cukor a vodu dáme do hrnca a privedieme do varu. Po troch minútach levanduľu vyberieme. Sirup varíme, až zhnedne a zhustne. Na čistom malom tanieriku urobíme s niekoľkými kvapkami sirupu skúšku hustoty. Ak je už tuhý a neleje sa, je hotový. Potom sirup nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, natenko rozotrieme, necháme vychladnúť a stuhnúť a nakoniec najemno nasekáme.
4. Tortovú obruč opatrne odstránime. Odloženú šľahačku zmiešame s práškovým cukrom a nožom nanesieme na boky torty. Zvyšné marhule nakrájame na plátky a ozdobíme nimi vrch torty. Džem ohrejeme a potrieme ním plátky marhúľ. Nakoniec posypeme levanduľovým karamelom a podávame.
Náš tip
Hotovú tortu ozdobte niekoľkými lístkami čerstvej levandule.