Snehový zákusok s akáciovo-nugátovým krémom
11. 5. 2013, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:33)

Zdroj: Isifa
Čas prípravy: 60 minút, 10 až 12 kusov
Potrebujeme:
Cesto: 7 bielkov, soľ, 30 g škrobovej múčky, 1 ČL prášku do pečiva, 250 g práškového cukru, 100 g lieskovcov
Plnka: 100 g orechového nugátu, 50g akáciového medu, 200 ml smotany na šľahanie, 350 g mascarpone
Postup:
1. Bielky vyšľaháme dotuha spolu so štipkou soli. Prášok do pečiva zmiešame so škrobovou múčkou, preosejeme do snehu a zľahka zamiešame. Postupne do snehu zapracujeme práškový cukor, až je masa lesklá a ľahko sa z nej tvoria špice.
2. Snehovú masu nanesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme na 12 minút piecť do rúry vyhriatej na 200 °C.
3. skovce nasucho opečieme na panvici, odstavíme, necháme vychladnúť a najemno pomelieme alebo rozmixujeme.
4. Na kuchynskú utierku dáme 2/3 mletých orechov. Na posypanú utierku preložíme upečený korpus, ktorý opatrne, ale pevne zrolujeme. Necháme úplne vychladnúť.
5. Nugát, med a 2 až 3 PL smotany spolu rozpustíme v mise nad horúcim vodným kúpeľom. Odstavíme a necháme vychladnúť.
6. Mascarpone dohladka rozmiešame. Zvyšnú smotanu vyšľaháme dotuha a zapracujeme do mascarpone. Vychladnutý, no ešte tekutý nugátový krém zapracujeme do šľahačky.
7. Korpus opatrne rozrolujeme a potrieme krémom, pričom na okrajoch necháme trochu voľného miesta. Opäť opatrne zrolujeme, zabalíme do utierky a necháme v chlade 2 hodiny stuhnúť.
8. Pred podávaním odbalíme a roládu posypeme zvyšnými orechmi.
Čas pečenia: 12 minút
Čas chladenia: 2 hodiny