Super tip! Kedy dať do koláča sódu bikarbónu a kedy kypriaci prášok? Odteraz sa už nikdy nepomýlite
27. 10. 2016, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:58)

Zdroj: Shutterstock
Neviete, či dať do koláča sódu bikarbónu alebo kypriaci prášok, aby bol pekne nadýchaný? Tu sú naše rady, odteraz budete mať jasno .
Pomáhajú koláčom narásť a pritom pracujú podľa pravidiel chémie (zásada+kyselina). Každý je však iný.
Prášok do pečiva je priemyselne vytvorený z neškodnej sódy bikarbóny (E450), nie úplne zdravej kyslej soli (Hydrogenfosforečnan vápenatý E500) a škrobu. Aktivuje sa najprv tekutinou a potom pečením, teda teplotou. Spojenie týchto zložiek zabezpečí, že pri správnej vlhkosti a teplote nastane reakcia, kedy vznikajú bublinky, ktoré sú zodpovedné za nadýchané cesto.
Sóda sa aktivuje pridaním kvapaliny. Ak ju dáte do koláča, máva často horkú chuť. Preto na reguláciu horkosti pridajte citrónovú šťavu. Túto „ kyslú“ úlohu v prášku na pečenie robí E500.
Zhrnutie
- ak robíte sušienky, tak je dobré pridať sódu, pretože nenarastú až tak do výšky, ale skôr do šírky
- ak pečiete vysoké cesto, treba pridať prášok do pečiva
- ak máte v koláči dosť kyslých surovín (acidofilné mlieko, citrónová šťava, jogurt), tak použite sódu, pretože by inak chemická nerovnováha spôsobila horší vzrast cesta
Pomer
Na 300 g múky potrebujete ½ ČL sódy, alebo 2 ČL prášku do pečiva.