Reklama

Sójový syr: tofu - Obľúbená pochúťka vegánov

Je obľúbenou pochúťkou vegetariánov a tých, ktorí

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Nízky obsah kalórií, žiadny cholesterol a naopak vysoký obsah vápnika a bielkovín sú len niektoré z mnohých dôvodov, prečo si zaslúži dostať sa na stôl.

Namiesto mäsa

Tofu je výživnou a na rozdiel od samotných sójových bôbov ľahko stráviteľnou potravinou. Pre svoj vysoký obsah bielkovín ho možno považovať za kvalitnú náhradu mäsa, nízky obsah tukov a sacharidov ho zase radí medzi diétne suroviny. Pretože neobsahuje lepok ani laktózu, môžu si jeho konzumáciu dovoliť i ľudia trpiaci alergiou na tieto látky.

Čo si vyberieme?

Na trhu sa sójový syr predáva vo dvoch variantoch. Mäkké tofu svojím vzhľadom pripomína puding a hodí sa na prípravu omáčok, polievok, zmrzlín alebo koláčov. Tvrdé tofu zase môžeme dusiť, vyprážať, opekať, grilovať alebo nakladať. Na výber máme aj rôzne ochutené či údené tofu, spracované ako sójové salámy, nárezy, fašírky, párky a filety.

Ako ho skladovať

Čerstvé tofu vonia a je biele. Ak ho nespracujeme celé, nespotrebovaný zvyšok skladujeme v studenej vode maximálne tri dni. Vodu treba denne vymieňať.

Chutná marináda

Tofu nemá výraznú chuť, a tak ho pred tepelnou úpravou nakladáme do rôznych marinád. Na prípravu jednej z nich použijeme 100 ml oleja, 40 ml vody, 3 PL sójovej omáčky, 1/2 ČL majoránu, 1/2 PL roztlačených horčičných semienok alebo horčice, 1 prelisovaný strúčik cesnaku, 1 stredne veľkú cibuľu, 1 ČL morskej soli, štipku koriandra, zázvoru, rasce a mletého čierneho korenia. Všetky suroviny dáme do hrnca, prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni 5 minút varíme. Potom marinádu precedíme a zalejeme ňou tofu, ktoré môžeme nakrájať alebo nechať v celku. Čas marinovania závisí od hrúbky plátkov sójového syra a tiež od našej chuti (10 minút až 12 hodín).

Pikantná majonéza

Pomocou mixéra zmixujeme 200 g tofu s 1 téglikom bieleho jogurtu, 2 ks sterilizovanej uhorky, so soľou, s horčicou, cukrom, 1 cibuľou, kôprom a vodou. Nakoniec po kvapkách pridávame olej až do zhustnutia majonézy. Množstvo použitých korenín prispôsobíme našej chuti.

Vyberáme pre vás niečo PLUS