Šošovicová polievka
5. 3. 2010, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:33)

Zdroj: anc
Čas prípravy: 10 minút. Čas varenia: 40 minút.
Potrebujeme (na 4 porcie): 150 g prebratej suchej šošovice, 1,25 l vody, 250 g zemiakov, 50 g masti, 2 PL hladkej múky, 250 ml mlieka, ocot, mletú červenú papriku, 1 bobkový list, mleté čierne korenie, soľ, petržlenovú vňať
Ako na to:
1. Vopred namočenú šošovicu varíme do polomäkka, potom k nej pridáme očistené, na kocky pokrájané zemiaky, bobkový list, soľ, mleté čierne korenie a dovaríme, kým nie sú všetky suroviny mäkké.
2. Na horúcej masti doružova opražíme 1/3 múky a pridáme mletú červenú papriku. Zápražku zalejeme studenou vodou, rozmiešame, vlejeme do polievky a povaríme.
3. V mlieku rozhabarkujeme zvyšok múky na hladko, vlejeme do polievky a necháme prevrieť. Dovarenú polievku dochutíme octom a ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s chlebom.