Šošovicový šalát
21. 1. 2010, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:22)

Zdroj: archív
Čas prípravy: 15 minút. Čas varenia: 35 minút.
Potrebujeme: 360 g šošovice, 2 cibule, 1 klinček, 2 vetvičky tymianu, 1 bobkový list, 2 stonky zeleru, 2 mrkvy, 1 viazanička petržlenovej vňate, soľ, 3 zrnká čierneho korenia
Octový nálev: 1,5 PL medu, 1 PL balzamového octu, 1 PL vínneho octu, 1 PL horčice, 1 PL olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie
Ako na to: Šošovicu opláchneme v sitku, očistíme 1 cibuľu a nakrájame nadrobno, mrkvu očistíme a nakrájame na kocky. Všetko dáme do hrnca spolu s klinčekom, tymianom, bobkovým listom, 1 stonkou zeleru a korením. Zalejeme vodou – šesťnásobným množstvom objemu šošovice a necháme zovrieť. Na miernom plameni varíme ešte 25 minút.
Na octový nálev zmiešame med, ocot, horčicu, olej, podľa chuti soľ, korenie a pridáme ešte 3 PL vývaru zo zeleniny. Šošovicu so zeleninou dáme do misky, pridáme nálev, premiešame a necháme odstáť. Ošúpeme druhú cibuľu, pokrájame ju na štvrtiny a mesiačiky. Pokrájame druhú stonku zeleru, petržlenovú vňať umyjeme, oberieme lístky a posekáme nadrobno. Tieto ingrediencie pridáme k šošovici až nakoniec, pred servírovaním.