Špaldová bábovka
13. 2. 2011, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:53)

Zdroj: Život
Čas prípravy: 50 minút, Čas pečenia: 40 až 50 minút, pre celú rodinu
Potrebujeme: 200 g celozrnnej špaldovej múky, 200 g polohrubej múky, štipka soli, 42 g droždia, 1 vanilínový cukor, 2 až 3 lyžice hnedého cukru, kôra z 1 citróna, 50 g rozpusteného masla, 2 vajcia, 180 až 200 ml mlieka, múka na posypanie dosky, tuk na vymastenie formy, práškový cukor na posypanie
Plnka:
50 g hrozienok, 1 lyžica rumu, 1 škoricový cukor, 1 lyžica medu, 50 g mletých vlašských orechov
Postup:
1. Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme rozdrobené droždie, cukor, soľ, vanilínový cukor, citrónovú kôru, maslo, vajcia a podľa potreby mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy. Poprášime múkou a necháme kysnúť približne 15 minút. Premiesime a na teplom mieste necháme vykysnúť, kým cesto zdvojnásobí objem.
2. Plnka: V mise zmiešame umyté a na drobné kúsky nasekané hrozienka, rum, cukor, med a mleté orechy.
3. Cesto na pomúčenej doske premiesime a vyvaľkáme na štvorec s hrúbkou 1 až 2 cm. Na cesto rovnomerne nanesieme plnku a zrolujeme. Preložíme do vymastenej formy na bábovku a oba konce k sebe stlačíme. Necháme ešte 15 minút kysnúť. Pečieme 40 až 50 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.
4. Upečenú bábovku necháme 5 až 10 minút chladnúť vo forme, potom vyklopíme. Vychladnutú bábovku posypeme práškovým cukrom.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3 – 4