Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Špaldový jablčník

Špaldový jablčník

Zdroj: iStock

Reklama

35 minút, 25 porcií

Potrebujeme: 500 gram špaldová celozrnná polohrubá múka, 100 gram hladká múka, 100 gram med, 150 gram maslo, 4 kus vaječný žĺtok, 1 balíček prášok do pečiva s vínným kameňom, 200 mililiter mlieko, 1.5 kilogram jablko, 4 kus vaječný bielok, 4 polievková lyžica med, 1 čajová lyžička mletá škorica, 100 gram mleté orechy

1. Obe múky a prášok do pečiva zmiešame, pridáme mäkké maslo, med, žĺtky a vareškou vmiešame do múky. Prilejeme mlieko a ďalej miešame vareškou. Potom rukou vypracujeme vláčne cesto, vytvarujeme do bochníčka, prikryjeme a dáme do chladničky.

2. Jabĺčka očistíme a postrúhame, pridáme hrsť mletých orechov, 2 PL medu, škoricu a odložíme.

3. Z papiera na pečenie vystrihneme dva obdĺžniky veľkosti plechu. Cesto rozdelíme na polovicu, jednu položíme na papier na pečenie a cez mikroténové vrecko rozvaľkáme na veľkosť papiera, tak isto aj druhú polovicu. Jeden plát preložíme na plech aj s papierom na pečenie.

4. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme 2 PL medu a došľaháme. Zapracujeme do ochutených jabĺk.

5. Cesto posypeme mletými orechmi a rozotrieme naň jablkovú plnku. Prikryjeme druhým plátom cesta tak, že ho otočíme papierom nahor a papier stiahneme. Cesto popicháme vidličkou a pečieme pri 180 °C asi 35 až 45 minút. Dávame pozor, aby bol koláč dobre prepečený aj odspodu. Preto, ak bude vrchná časť upečená, prikryjeme koláč alobalom a dopečieme iba pri spodnom ohreve, záleží na šťavnatosti jabĺk.

Vyberáme pre vás niečo PLUS