Reklama

Špenátový kiš

Špenátový kiš

Zdroj: Nový čas pre ženy

Reklama

Čas prípravy: 50 minút. Čas pečenia: 40 minút.

Potrebujeme (na 1 formu s priemerom 28 cm): 200 g polohrubej múky, 100 g masla, 1 vajce, soľ, múka na posypanie dosky, tuk na vymastenie formy
Obloženie: 500 g čerstvého špenátu, 1 cibuľa, 1/2 PL oleja, 250 g bryndze, 50 ml kyslej smotany alebo bieleho jogurtu 2 vajcia, soľ, mleté čierne korenie

Postup:

1 Múku vysypeme na dosku, pridáme maslo, vajce, soľ a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a odložíme na 30 minút do chladničky.

2 Špenát dôkladne umyjeme, hrubé hlúbiky odrežeme, listy dáme do hrnca s trochou vody a na miernom ohni necháme zmäknúť. Cibuľu ošúpeme, nadrobno nasekáme a na oleji dosklovita opečieme.

3 Špenát zlejeme, rozmixujeme a zmiešame s cibuľou. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a vyložíme ním dno aj boky vymastenej okrúhlej koláčovej formy.

4 Dno formy popicháme vidličkou a cesto predpekáme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10 minút. Bryndzu rozdrobíme, zmiešame so smotanou alebo s jogurtom, vajcami, dochutíme soľou a korením.

5 Špenát rozložíme na dno predpečeného korpusu a navrch rozdelíme bryndzovú zmes. Vrátime do rúry a pečieme do zlatohneda ďalších 30 minút.

Výber pre vás