Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Špice, punčové zákusky... Nemusíte chodiť do cukrárne, tieto klasiky si môžete vyčariť aj doma

Punčový zákusok

Zdroj: Dušan Křístek

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Kto by si nepamätal víkendové návštevy cukrárne s rodičmi? Všade samé dobroty, až sme si nevedeli vybrať.

Kávové zrná

20 kúskov

100 g masla ● 2 PL mletej kávy ● 2 PL kakaa ● 2 PL práškového cukru● 2 PL sladeného kondenzovaného mlieka
● 2 ČL umu ● 80 g piškót

Na obalenie: ● 50 g masla ● 300 g marcipánu ● 100 g čokolády

Všetky suroviny na zrná zmiešame, vytvarujeme z nich valček a dáme aspoň na pol hodiny do chladničky. Chladnú hmotu rozdelíme na rovnaké časti a vytvarujeme z nich kávové zrná. Marcipán rozvaľkáme, nakrájame a obalíme v ňom zrná. V strede každého urobíme varechou priehlbinu, aby sme docielili požadovaný tvar. Opäť dáme do chladničky. Na polevu roztopíme čokoládu s maslom a premiešame. Obalíme v nej každé zrno a dáme stuhnúť do chladničky.

Čas prípravy: 25 minút
Čas chladenia: 4 hodiny

Punčový zákusok

12 kúskov

12 vajec ● 180 g krupicového cukru ● 280 g polohrubej múky ● 80 g masla ● 1 ČL citrónovej kôry

Plnka: 125 ml vychladeného punču ● 125 ml cukrového sirupu ● červené potravinárske farbivo ● 100 g marhuľovej marmelády

Poleva: 300 g preosiateho práškového cukru ● 3 PL horúcej vody ● 1 až 2 PL citrónovej šťavy ● 1/4 ČL citrónovej kôry ● 1 PL umu ● červené potravinárske farbivo

Piškótové korpusy upečieme na dvakrát. Najprv rozdelíme 6 vajec na žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme so 45 g cukru a s citrónovou kôrou dopenista. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, zašľaháme doň ďalších 45 g cukru. Sneh po častiach jemne votrieme do žĺtkovej zmesi a k tomu ďalej vareškou vmiešame preosiatu múku a rozpustené schladené maslo. Riedke jemné cesto nalejeme do vymastenej tortovej formy vysypanej múkou s priemerom asi 22 cm a pečieme asi 20 minút vo vyhriatej rúre na 180 °C. Rovnako upečieme zo zvyšných surovín druhý korpus, vyklopíme z formy a necháme vychladnúť. Jeden korpus vodorovne prekrojíme na polovice, jednu vložíme späť do formy a potrieme marmeládou. Druhý korpus nakrájame na pruhy široké 2,5 cm. Cukrový sirup pripravený zvarením asi 140 ml vody a 50 g práškového cukru zmiešame s punčom a rozdelíme do dvoch hlbokých tanierov. Do jedného pridáme trochu potravinárskeho farbiva a rozmiešame. Nakrájané pruhy korpusu namáčame buď do červeného, alebo nefarbeného punču a kladieme tesne vedľa seba striedavo na korpus vo forme. Zvyšnú časť korpusu potrieme marmeládou, položíme ho navrch, a to natretou stranou nadol. Tortu zaťažíme a dáme na noc do chladničky. Povrch vychladenej torty jemne potrieme marmeládou. Na polevu dáme do misky cukor, kôru, štipku farbiva a prilejeme vodu, šťavu a um. Všetko spolu dôkladne miešame vareškou aspoň 10 minút, kým poleva nie je hustá. Polejeme ňou tortu, jemne uhladíme a necháme stuhnúť.

Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 20 hodín
Čas chladenia: 12 minút

Zdroj: Dušan Křístek

Punčový zákusok

Špice s vaječným koňakom

25 kúskov

3 vajcia ● 35 g práškového cukru ● 60 g hladkej múky ● 100 g čokolády na potretie

Krém: 300 g smotany na šľahanie ● 200 g čokolády ● 4 žĺtky ● 120 g práškového cukru ● 30 g polohrubej múky ● 50 g masla

Plnka: vaječný likér ● 100 g masla ● 25 ml oleja ● 200 g čokolády

Upečieme piškóty. Najprv oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľaháme s 20 g cukru a potom do nich pridáme 15 g múky. Vyšľaháme bielky. Keď už budú trochu napenené, pridáme do nich zvyšný cukor a šľaháme dotuha. Do žĺtkovej zmesi jemne zapracujeme vyšľahaný sneh a múku. Hmotu prenesieme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a na plech vyložený papierom na pečenie nastriekame piškóty. Pečieme ich pri teplote 175 °C dozlatista. Vychladnuté piškóty potrieme roztopenou čokoládou. Na krém ohrejeme 200 ml smotany, ale tak, aby nevrela. Zalejeme ňou nalámanú čokoládu a dobre rozmiešame, aby sa v smotane roztopila. V 100 ml smotany rozmiešame žĺtky, cukor, múku a pomaly za stáleho miešania vlejeme do čokoládovej zmesi. Zmes dáme nad hrniec s horúcou vodou a uvaríme hustý puding. Nakoniec do pudingu zašľaháme maslo a necháme ho celkom vychladnúť, najlepšie cez noc. Krém dáme do cukrárskeho vrecka s likérovou špičkou a na piškóty vytlačíme valčeky. Použijeme asi 2/3 krému, zvyšok si necháme na uzatvorenie špičiek. Dáme ich stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí ich naplníme vaječným likérom a znova dáme vychladiť. Zvyšným krémom uzatvoríme valčeky ozdobnou špičkou a opäť necháme vychladnúť. Na čokoládovú polevu pridáme do roztopeného masla čokoládu a olej. Miešame, kým čokoláda nie je krásne hladká. Vychladnuté špice nakoniec namáčame v čokoládovej poleve a potom dáme zachladiť.

Čas prípravy: 50 minút
Čas pečenia: 15 minút
Čas chladenia: 24 hodín

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Špice s vaječným koňakom

Opitý Izidor

30 kúskov

4 vajcia ● 100 g práškového cukru ● 150 g masla ● 120 g mletých orechov ● 80 g polohrubej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● 1 a 1/2 PL kakaa ● 120 g marhuľového džemu

Orechová plnka: 200 g orechov mletých nahrubo ● 120 g práškového cukru ● 100 g hrozienok ● 1/2 ČL mletej vanilky
● 100 ml umu

Krém: 300 ml mlieka ● 1 balíček Zlatého klasu ● 2 PL kakaa ● 80 g práškového cukru ● 250 g masla

Poleva: 100 g čokolády ● 50 g masla ● 250 ml smotany na šľahanie ● orechy na ozdobu

Bielky oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme do tuhého snehu. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a maslom do peny. Pridáme mleté orechy, múku s práškom do pečiva, kakao a všetko dobre premiešame. Do zmesi zľahka zamiešame sneh a cesto uhladíme na plech 24 x 24 cm. Pečieme pri teplote 180 °C asi 20 minút. Necháme dobre vychladnúť. Vychladnutý korpus potrieme marhuľovým džemom. V miske zmiešame orechy pomleté nahrubo s cukrom, hrozienkami, umom a vanilkou. Plnkou potrieme džemovú vrstvu. Na krém rozmiešame v mlieku Zlatý klas s kakaom a uvaríme hustý puding. Dáme chladiť. Maslo vyšľaháme s cukrom do peny a postupne k nemu pridávame vychladnutý puding. Hotovým krémom potrieme orechovú vrstvu a dáme chladiť. Na polevu roztopíme čokoládu s maslom a primiešame smotanu. Polevou polejeme koláč a necháme ho opäť stuhnúť. Podávame ho ozdobený orechmi.

Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 20 minút
Čas chladenia: 8 hodín

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.