Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Správne raňajky vám pomôžu pri chudnutí: Vyskúšajte tento chrumkavý tip, iné už jesť nebudete!

4x inak domáca granola

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Raňajky sú základ dňa. Nabijú vás energiou a naštartujú na povinnosti. A preto je veľmi dôležité dopriať si niečo zdravé, výživné aj chutné. Napríklad túto chrumkavú mňamku.

S banánmi a orechmi

6 až 8 porcií

- 50 g vlašských orechov
- 200 g ovsených alebo špaldových vločiek
- 40 g trstinového cukru
- 1 ČL mletej škorice
- dreň z 1 vanilkového struku
- 100 g sušených banánov
- 1 banán
- 1 PL citrónovej šťavy
- 100 ml javorového sirupu

Orechy nahrubo nasekáme a dáme do misy spolu s vločkami, cukrom, mletou škoricou, vanilkovou dreňou a so sušenými banánmi. Banán roztlačíme, spojíme s citrónovou šťavou a s javorovým sirupom pridáme k vločkovej zmesi. Všetko dobre premiešame a rozdelíme na plech vyložený papierom na pečenie. Pri 120 až 140 °C pečieme za občasného obracania asi 40 až 50 minút.

Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 40 minút

S nasekanou čokoládou

6 až 8 porcií

● 150 g lieskových orieškov
● 250 g ovsených vločiek
● 1 ČL kakaa
● 150 g čokoládovo-orieškovej nátierky
● 50 g medu
● 100 g horkej čokolády

Orechy nahrubo nasekáme a spojíme v mise s vločkami a kakaom. Pridáme čokoládovo-orieškovú nátierku, med a premiešame. Rozdelíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 40 až 50 minút pri teplote 120 až 140 °C. Pozor, aby sa zmes nepripálila. Viackrát premiešame. Vyberieme, necháme na plechu vychladnúť a potom vmiešame nasekanú čokoládu.

Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 40 minút

So sušeným ovocím

6 až 8 porcií

● 200 g vločiek
● 50 g nasekaných mandlí
● 60 g kokosových lupienkov
● strúhaná kôra z 1 pomaranča
● 1 ČL mletého zázvoru
● 150 ml javorového sirupu
● 150 g sušeného ovocia

Vločky, nasekané mandle a kokosové lupienky spojíme v mise. Pridáme javorový sirup, zázvor a pomarančovú kôru. Všetko spolu premiešame a rozdelíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 120 až 140 °C približne 45 minút. Počas pečenia niekoľkokrát premiešame. Do vychladnutej zmesi pridáme nasekané sušené ovocie.

Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 45 minút

Zdroj: shutterstock

Sušené ovocie

S kokosom a so semienkami

6 až 8 porcií

● 100 g mandlí
● 130 g strúhaného kokosu
● 80 g mletých mandlí
● 100 g slnečnicových semienok
● 80 g tekvicových semienok
● 100 g medu
● 3 bielky
● štipka soli

Mandle nahrubo nasekáme a spojíme s kokosom aj mletými mandľami. Pridáme tekvicové a slnečnicové semienka, med, bielky aj štipku soli. Prilejeme asi 4 PL vody a všetko spolu dobre premiešame. Rozdelíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 120 až 140 °C asi 50 minút. Zmes treba niekoľkokrát premiešať, aby neprihorela.

Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 50 minút

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.