Farmárska zeleninová

6 porcií

2 póry ● 2 veľké mrkvy ● 2 cibule ● 250 g zeleru ● 50 g masla ● 1 l mäsového vývaru ● 100 g ryže ● soľ ● mleté čierne korenie ● 100 g šunky ● petržlenová vňať na posypanie

Zeleninu očistíme, pór, mrkvu a cibuľu nakrájame na kolieska, zeler na rezance. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme zeleninu a krátko opečieme. Zalejeme horúcim vývarom a privedieme do varu. Do polievky pridáme premytú ryžu, osolíme ju a okoreníme. Zakryjeme a na miernom ohni povaríme 20 minút. Tesne pred dovarením vložíme do polievky nakrájanú šunku. Podávame ozdobenú nasekanou petržlenovou vňaťou.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 30 minút

Farmárska zeleninová
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Krémová zemiaková s pórom

6 porcií

2 mrkvy ● 2 stopky zeleru ● 2 cibule ● 400 g póru ● 2 strúčiky cesnaku ● 400 g zemiakov ● olivový olej ● 2 kocky bujónu ● soľ ● mleté čierne korenie ● chlebové krutóny alebo opečená cibuľka navrch

Mrkvu ošúpeme a spolu s umytým zelerom nakrájame na kocky. Cibuľu ošúpeme a najemno nakrájame. Pór rozštvrtíme, umyjeme a nakrájame na väčšie kúsky. Cesnak ošúpeme a nakrájame na plátky. Vo veľkom hrnci ohrejeme 2 lyžice oleja, na ktorom opečieme všetku nakrájanú zeleninu. Dusíme ju zhruba
10 minút. Zatiaľ ošúpeme a očistíme zemiaky, ktoré nakrájame na malé kocky. Bujónové kocky rozpustíme v 1,8 l vriacej vody. Vývarom zalejeme zeleninu a pridáme zemiaky. Dobre premiešame a privedieme do varu. Na miernom ohni povaríme prikryté asi 10 minút. Potom polievku odstavíme, osolíme, okoreníme a ponorným mixérom rozmixujeme dohladka. Polievku môžeme podávať ozdobenú chlebovými krutónmi a opečenou cibuľkou.

Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 20 minút

Krémová zemiaková s pórom
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Zo žltého hrachu

4 porcie

500 g lúpaného žltého hrachu ● 750 g bravčového mäsa (z brucha alebo rebier) ● 2 póry ● 1/2 zeleru ● petržlenová a zelerová vňať ● tymian ● soľ ● mleté čierne korenie ● 3 PL oleja ● 1 strúčik cesnaku

Hrach namočíme do studenej vody deň vopred. Mäso umyjeme, osušíme a dobre osolíme. Hrach zlejeme a povaríme v 1,5 l neosolenej vody. Mäso nakrájame na kocky a spolu s cesnakom, tymianom, nakrájaným zelerom, pórom a oboma druhmi vňate opečieme na rozpálenom oleji.
Do hrnca pridáme 500 ml vody a dusíme, kým mäso nezmäkne. Hotové mäso vlejeme do hrachu a na miernom ohni povaríme ešte 30 minút. Osolíme a okoreníme podľa chuti.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 60 minút

Zo žltého hrachu
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Mrkvová s haluškami

4 porcie

2 až 3 mrkvy ● 50 g masla ● 1 PL hladkej múky ● 100 až 150 g polohrubej múky ● 1 vajce ● voda ● soľ ● petržlenová vňať

Mrkvy ošúpeme, umyjeme a najemno postrúhame do misky. V hrnci ohrejeme maslo, na ktorom krátko opečieme hladkú múku. Svetlú zápražku zalejeme trochou vody, pridáme mrkvu a za občasného premiešania podusíme domäkka. Keď mrkva zmäkne, zalejeme ju vodou, privedieme do varu a na miernom ohni povaríme 30 minút. Z polohrubej múky, vajca, vody a zo štipky soli vypracujeme cesto na halušky. Pomocou sitka alebo lyžičkou nahádžeme do polievky halušky a 5 minút povaríme. Odstavíme, rozdelíme do misiek a ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 40 minút

Mrkvová s haluškami
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK