Reklama

Staré mamy vedeli, že bez POLIEVKY to nie je ono! 4 fantastické recepty, ktoré overil sám čas

Polievka zo žltého hrachu

Zdroj: Dušan Křístek

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Isto ste to často počúvali od svojej starej mamy. Mnohé z nás si bez nej nevedia predstaviť kompletný obed a často nám vystačí ako hlavné jedlo. A tak vám ponúkame recepty, ktoré overil sám čas.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    SLADKÉ SRDIEČKA nielen na VALENTÍNA: Potešte svoju polovičku zamilovaným dezertom!
    Zdroj: Petra Mitringová

    Farmárska zeleninová

    6 porcií

    2 póry ● 2 veľké mrkvy ● 2 cibule ● 250 g zeleru ● 50 g masla ● 1 l mäsového vývaru ● 100 g ryže ● soľ ● mleté čierne korenie ● 100 g šunky ● petržlenová vňať na posypanie

    Zeleninu očistíme, pór, mrkvu a cibuľu nakrájame na kolieska, zeler na rezance. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme zeleninu a krátko opečieme. Zalejeme horúcim vývarom a privedieme do varu. Do polievky pridáme premytú ryžu, osolíme ju a okoreníme. Zakryjeme a na miernom ohni povaríme 20 minút. Tesne pred dovarením vložíme do polievky nakrájanú šunku. Podávame ozdobenú nasekanou petržlenovou vňaťou.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 30 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Farmárska zeleninová

    Krémová zemiaková s pórom

    6 porcií

    2 mrkvy ● 2 stopky zeleru ● 2 cibule ● 400 g póru ● 2 strúčiky cesnaku ● 400 g zemiakov ● olivový olej ● 2 kocky bujónu ● soľ ● mleté čierne korenie ● chlebové krutóny alebo opečená cibuľka navrch

    Mrkvu ošúpeme a spolu s umytým zelerom nakrájame na kocky. Cibuľu ošúpeme a najemno nakrájame. Pór rozštvrtíme, umyjeme a nakrájame na väčšie kúsky. Cesnak ošúpeme a nakrájame na plátky. Vo veľkom hrnci ohrejeme 2 lyžice oleja, na ktorom opečieme všetku nakrájanú zeleninu. Dusíme ju zhruba
    10 minút. Zatiaľ ošúpeme a očistíme zemiaky, ktoré nakrájame na malé kocky. Bujónové kocky rozpustíme v 1,8 l vriacej vody. Vývarom zalejeme zeleninu a pridáme zemiaky. Dobre premiešame a privedieme do varu. Na miernom ohni povaríme prikryté asi 10 minút. Potom polievku odstavíme, osolíme, okoreníme a ponorným mixérom rozmixujeme dohladka. Polievku môžeme podávať ozdobenú chlebovými krutónmi a opečenou cibuľkou.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Krémová zemiaková s pórom

    Zo žltého hrachu

    4 porcie

    500 g lúpaného žltého hrachu ● 750 g bravčového mäsa (z brucha alebo rebier) ● 2 póry ● 1/2 zeleru ● petržlenová a zelerová vňať ● tymian ● soľ ● mleté čierne korenie ● 3 PL oleja ● 1 strúčik cesnaku

    Hrach namočíme do studenej vody deň vopred. Mäso umyjeme, osušíme a dobre osolíme. Hrach zlejeme a povaríme v 1,5 l neosolenej vody. Mäso nakrájame na kocky a spolu s cesnakom, tymianom, nakrájaným zelerom, pórom a oboma druhmi vňate opečieme na rozpálenom oleji.
    Do hrnca pridáme 500 ml vody a dusíme, kým mäso nezmäkne. Hotové mäso vlejeme do hrachu a na miernom ohni povaríme ešte 30 minút. Osolíme a okoreníme podľa chuti.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 60 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Zo žltého hrachu

    Mrkvová s haluškami

    4 porcie

    2 až 3 mrkvy ● 50 g masla ● 1 PL hladkej múky ● 100 až 150 g polohrubej múky ● 1 vajce ● voda ● soľ ● petržlenová vňať

    Mrkvy ošúpeme, umyjeme a najemno postrúhame do misky. V hrnci ohrejeme maslo, na ktorom krátko opečieme hladkú múku. Svetlú zápražku zalejeme trochou vody, pridáme mrkvu a za občasného premiešania podusíme domäkka. Keď mrkva zmäkne, zalejeme ju vodou, privedieme do varu a na miernom ohni povaríme 30 minút. Z polohrubej múky, vajca, vody a zo štipky soli vypracujeme cesto na halušky. Pomocou sitka alebo lyžičkou nahádžeme do polievky halušky a 5 minút povaríme. Odstavíme, rozdelíme do misiek a ozdobíme petržlenovou vňaťou.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 40 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Mrkvová s haluškami

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.