Sú staré zemiaky nebezpečné? Kedy sú už jedovaté a kedy ich ešte môžeme jesť: Taká je pravda!
18. 3. 2015, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:22)

Zdroj: Shutterstock
Aj vy zo starých zemiakov len odkrojíte napadnutú časť, odstránite klíčky a potom ich použijete? Keby ste tušili, čo si tým môžete spôsobiť, ihneď ich celé vyhodíte.
Sú jednou z najobľúbenejších príloh. Kúpiť v obchode slušné zemiaky je niekdy dosť ťažké. Hľuzy sú nasekané od strojov, zelené, nahnité, vnútri sivasté, až čierne. Zistili sme pre vás, čo je vlastne zdraviu nebezpečné, a s čím si naopak nemusíme lámať hlavu.
Vyklíčené zemiaky
Určite už ste tiež niekedy počuli, že vyklíčené zemiaky sú jedovaté a musia sa bez milosti vyhodiť. Nie je to ale tak úplne pravda. Vyhláška napríklad dovoľuje predávať zemiaky s klíčkami do troch milimetrov dĺžky. Pravdou ale je, že jedovaté látky, ktoré sú bežne známe pod názvom solanín, obsahujú celé hľuzy zemiakov. Sú to látky, ktoré si rastlina vytvára ako ochranu proti škodcom. Najvyššia koncentrácia solanínu sa ale vyskytuje v klíčkoch, v šupke a okolo očiek. Jeho koncentrácia sa zvyšuje v jarných mesiacoch, kedy zemiaky začínajú prirodzene klíčiť. Olúpaním hľúz sa odstráni asi polovica z celkového obsahu. U človeka sa ľahká otrava solanínom prejavuje závratmi, bolesťami hlavy a brucha, zvracaním, hnačkami a niekedy zvýšením teploty. V množstve, ktoré bežne v strave zjeme, ale nie je solanín dospelým vôbec nebezpečný. Je ale lepšie sa ho zbaviť, aby ste si nekazili chuť zemiakov.
Zelené zemiaky
Pozor tiež na zemiaky, ktoré boli zozbierané pred dosiahnutím zrelosti alebo zle uskladnené. Spoznáte ich podľa toho, že majú zelenkavú farbu. To spôsobuje jednak neškodný chlorofyl, jednak už spomínaný solanín. Aby ste tento jed zbytočne nedostávali do tela, zemiaky dôkladne olúpte, potom ich nechajte niekoľko minút "vymáččať" v studenej vode, ktorú potom zlejte, a zemiaky varte vo vode čistej. V jarných mesiacoch, kedy je koncentrácia solanínu v zemiakoch vyššia, je vhodnejšie zliatu vodu zo zemiakov už na ďalšie kuchynské účely nepoužívať. Rovnako radšej nevarte na jar zemiaky v šupke, ale len lúpané. A malým deťom radšej okrájané zelené zemiaky vôbec nedávajte!
Nahnité alebo vnútri sivasté zemiaky
Tu záleží na tom, či čierne alebo sivasté škvrny vznikli otlakom pri zlej doprave alebo skladovaní, ale nie sú zdraviu nebezpečné, alebo ide o hnilobu alebo pleseň. V takom prípade sa takto napadnuté hľuzy nikdy nesnažte zachrániť. Možno si myslíte, že keď odkrojíte zlú časť, môžete zvyšok pokojne použiť, ale ohrozujete tým sami seba. Plesne totiž produkujú toxíny, ktoré sú okrem iného aj karcinogénne. A tie sú "rozlezlé" v celej napadnutej zemiaku.