Šťavnaté fašírky prevoňajú celý dom: Vyskúšajte nezvyčajné recepty na dobroty z mletého mäsa
6. 12. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:11)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Kto by nemal rád šťavnaté fašírky, ktoré prevoňajú celý dom? Sú dobré len tak do ruky, s chlebom, so zemiakovou kašou, ale aj s prívarkom. Vyskúšajte tieto trocha nezvyčajné recepty!
Zdroj: Laura Wittekov?
Zdroj: Laura Wittekov?
Zdroj: archív Dobré jedlo
Galéria k článku

Zdroj: NČpŽ
Kelové fašírky s bravčovým mäsom
4 porcie
1/2 hlávky kelu ● 1 l hovädzieho vývaru ● 400 g mletého bravčového pliecka ● 1 väčšia cibuľa ● soľ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 vajce ● 1 zarovnaná ČL majoránu ● 1 ČL plnotučnej horčice ● olej● strúhanka (na zahustenie) ● mleté čierne korenie ● opekané zemiaky ● uhorky ● čalamáda ako príloha
Z kelu odstránime vrchné listy a vložíme ho na 10 minút do vriaceho vývaru. Uvarený kel vyberieme, necháme v sitku odkvapkať, vychladnúť a pokrájame ho na malé kusy. Mleté mäso dáme do misy, pridáme kel, cibuľu nasekanú nadrobno a opečenú na oleji, očistený a prelisovaný cesnak, vajce, ochutíme majoránom, horčicou, soľou a korením. Zmes dobre premiešame. Ak je riedka, zahustíme ju strúhankou. Z mäsovo-kelovej hmoty vytvarujeme rovnako veľké fašírky, obalíme ich v strúhanke a opečieme v dostatočnom množstve rozpáleného oleja z oboch strán. Fašírky preložíme na papierovú utierku, aby vpila prebytočný tuk, a podávame teplé s opekanými zemiakmi alebo studené so sterilizovanou uhorkou či s čalamádou.
Čas prípravy: 35 minút
Čas vyprážania: 15 minút
Náš tip
Namiesto kelu môžete pridať špenát alebo dusený karfiol.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Kelové fašírky s bravčovým mäsom
Pečená mäsová fašírka s brokolicou a mrkvou
5 porcií
1 brokolica ● 2 mrkvy ● zeleninový vývar ● 500 g mletého bravčového mäsa ● 1 krajec staršieho chleba ● 100 ml vlažného mlieka ● 3 strúčiky cesnaku ● 1 ČL sušeného majoránu ● 1 ČL mletej červenej papriky ● tuk na vymastenie plechu ● strúhanka na vysypanie plechu ● soľ ● farebné korenie ● varené zemiaky alebo šalát
Brokolicu rozoberieme na ružičky a opláchneme vodou. Mrkvu ošúpeme a nakrájame na menšie kusy. Zalejeme vývarom a varíme domäkka. Potom zeleninu rozmixujeme na hrubšie alebo nasekáme nožom. Do misy dáme mleté mäso, pridáme nakrájaný chlieb namočený v mlieku, očistený a prelisovaný cesnak, majorán, mletú papriku, soľ a čerstvo pomleté farebné korenie. Zmes dobre premiešame. Plech vymastíme tukom a vysypeme strúhankou. Mäsovo-zeleninovú zmes rozotrieme v rovnomernej hrúbke na plech a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C asi na 55 minút. Po upečení a miernom vychladnutí nakrájame na kocky a podávame so zemiakmi alebo studené so šalátom.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 55 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Pečená mäsová fašírka s brokolicou a mrkvou
Fašírková roláda
5 porcií
500 g zmesi mletého bravčového a hovädzieho mäsa ● 1 starší rožok ● 150 ml vlažného mlieka ● 1 vajce ● 1 cibuľa ● 3 strúčiky cesnaku ● 1 ČL grilovacieho korenia ● 1 ČL drvenej rasce ● 3 uvarené vajcia ● 2 kyslé uhorky ● plátky sterilizovanej kapie ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej
Zmes mletého mäsa dáme do väčšej misy. Pridáme pokrájaný rožok rozmočený v mlieku, vajce, cibuľu posekanú najemno a prelisovaný cesnak. Zmes ochutíme grilovacím korením, rascou, soľou a čiernym korením. Rukou zmes dobre premiešame a necháme aspoň hodinu stáť v chlade. Potravinársku fóliu jemne potrieme olejom, rozložíme na ňu mäsovú zmes približne na 40 x 30 cm s hrúbkou do 1 cm. Do prvej tretiny položíme za sebou celé olúpané uvarené vajcia, uhorky pokrájané na plátky a menšie plátky kapie. Roládu zavinieme tak, že fóliu nadvihneme a súčasne zatočíme roládu. Medzitým ju jemne pritláčame a formujeme. Boky dobre zatlačíme. Roládu opatrne preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, jemne pokvapkáme olejom a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C asi na 65 minút. Nakrájame ju na hrubšie plátky až po vychladnutí.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 65 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Fašírková roláda
Guľky z hovädzieho mäsa s cuketou
4 porcie
1 cuketa ● 1 PL sladkej sójovej omáčky ● 2 strúčiky cesnaku ● 300 g mletého hovädzieho mäsa ● 1/2 cukety na postrúhanie ● za hrsť ovsených vločiek ● mleté čili podľa chuti ● strúhanka na obaľovanie ● olivový olej ● soľ ● mleté čierne korenie ● zemiaková kaša ako príloha
Na rozohriatom oleji opečieme umytú cuketu nakrájanú na kolieska. Ochutíme soľou, korením, sójovou omáčkou a očisteným cesnakom nakrájaným na jemné plátky. Zmäknutú cuketu pridáme k mletému mäsu, primiešame polovicu surovej cukety nastrúhanej na hrubom strúhadle, ovsené vločky, čili, soľ a korenie. Z dobre vymiešanej zmesi tvarujeme guľôčky s veľkosťou pingpongovej loptičky. Obalíme ich v strúhanke a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Mäsové guľky vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C a pečieme 25 až 30 minút. Počas pečenia obrátime guľky, aby sa zo všetkých strán rovnomerne opiekli nachrumkavo. Podávame so zemiakovou kašou.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 30 minút
Náš tip
Pre lahodnejšiu chuť pridajte do mäsovej zmesi aj nastrúhaný parmezán.
K mäsovým guľkám sa výborne hodí jednoduchá paradajková omáčka s bazalkou. Podávajte s cestovinami.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Guľky z hovädzieho mäsa s cuketou