Šťavnatý jablkový koláč z keksov
26. 3. 2007, 14:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:29)

Zdroj: Archív
6 PORCIÍ; ČAS PRÍPRAVY: 20 MINÚT 3 jablká 1 ČL postrúhanej citrónovej kôry 2 PL citrónovej šťavy 1 PL masla 1 PL kryštálového cukru 1 balíček vanilínového cukru 1/2 ČL mletej škorice 6 PL mandľových lupienkov 200 g šľahačkovej smotany 1 balíček stužovadla šľahačky 1 PL práškového cukru 24 keksov
POSTUP:
1. Jablká ošúpeme, pokrájame na štvrtky, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na malé kocky. Zmiešame ich s citrónovou šťavou a kôrou, maslom, oboma druhmi cukru a so škoricou. Zmes povaríme 4 minúty a vychladíme. 2. Mandľové lupienky nasucho opražíme v panvici. Smotanu vyšľaháme so stužovadlom a práškovým cukrom na tuhú šľahačku. 3. Na servírovací podnos poukladáme tesne vedľa seba v 2 radoch 6 keksov (v každom rade po 3 keksy). Potrieme ich šľahačkou a na ňu navrstvíme 1/4 jablkovej zmesi. Opäť položíme vrstvu keksov a takto postupujeme v 4 vrstvách. 4. Koláč dookola natrieme zvyšnou šľahačkou, posypeme mandľami a až do podávania odložíme do chladničky.