Šťavnatý koláč s višňami
2. 11. 2013, 9:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:39)
Čas prípravy: 30 minút, 10 porcií, Čas pečenia: 30 minút
Potrebujeme: 250 g masla, 250 g kryštálového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 2 vajcia, štipka soli, 500 g polohrubej múky, 1 balíček prášku do pečiva, trochu vlažného mlieka, tuk na vymastenie a múka na vysypanie plechu, 500 g zaváraných višní, mandľové lupienky
Postup:
1. Višne zlejeme a necháme odkvapkať. Maslo rozdrobíme s oboma druhmi cukru, so 400 g múky a vytvoríme posýpku.
2. Tretinu odložíme nabok, do zvyšku primiešame vajcia, ostatok múky preosiatej s práškom do pečiva, soľ a vlažné mlieko podľa hustoty cesta.
3. Cesto natrieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Navrch rozložíme višne, ktoré posypeme zvyšnou posýpkou a mandľovými lupienkami.
4. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 25 až 30 minút. Po upečení vyberieme, necháme vychladnúť a nakrájame na rezy.