Reklama

Šťavnatý makový koláč

Šťavnatý makový koláč

Zdroj: Dušan Křístek

Reklama

Čas prípravy: 40 minút; pre celú rodinu

Potrebujeme: 1 hrnček polohrubej múky, 1 hrnček hladkej múky, 1 hrnček kryštálového cukru, 1,5 hrnčeka nemletého maku, 1 balíček prášku do pečiva, 2 vajcia, 1 hrnček oleja, 1 hrnček mlieka, 1 višňový kompót, 1 broskyňový alebo marhuľový kompót, tuk na vymastenie a múka na vysypanie plechu, práškový cukor na posypanie

Postup:

1. Vajcia, cukor a olej vyšľaháme dopenista. Postupne do zmesi zapracujeme oba druhy múky s práškom do pečiva, mak a mlieko. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný hlbší plech.

2. Navrch cesta poukladáme na menšie kúsky nakrájané marhule alebo broskyne a vykôstkované višne. Pečieme 35 až 40 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.

3. Upečený koláč necháme vychladnúť, nakrájame na väčšie kocky a posypeme práškovým cukrom.

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

Plynová rúra: stupeň 3 – 4

Čas pečenia: 35 až 40 minút

Náš tip: Cesto nemusíte piecť iba v hlbokom plechu. Hodí sa aj na makové mafiny či na pečenie v menších formách na srnčí chrbát.