Šťavnatý makový koláč
3. 2. 2013, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:38)

Zdroj: Dušan Křístek
Čas prípravy: 40 minút; pre celú rodinu
Potrebujeme: 1 hrnček polohrubej múky, 1 hrnček hladkej múky, 1 hrnček kryštálového cukru, 1,5 hrnčeka nemletého maku, 1 balíček prášku do pečiva, 2 vajcia, 1 hrnček oleja, 1 hrnček mlieka, 1 višňový kompót, 1 broskyňový alebo marhuľový kompót, tuk na vymastenie a múka na vysypanie plechu, práškový cukor na posypanie
Postup:
1. Vajcia, cukor a olej vyšľaháme dopenista. Postupne do zmesi zapracujeme oba druhy múky s práškom do pečiva, mak a mlieko. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný hlbší plech.
2. Navrch cesta poukladáme na menšie kúsky nakrájané marhule alebo broskyne a vykôstkované višne. Pečieme 35 až 40 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.
3. Upečený koláč necháme vychladnúť, nakrájame na väčšie kocky a posypeme práškovým cukrom.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3 – 4
Čas pečenia: 35 až 40 minút
Náš tip: Cesto nemusíte piecť iba v hlbokom plechu. Hodí sa aj na makové mafiny či na pečenie v menších formách na srnčí chrbát.