Steak z diviaka s gaštanovou omáčkou
11. 5. 2013, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:33)

Zdroj: Dušan Křístek
Diviak, inak nazývaný aj divé prasa, sa loví pre svoje krehké, šťavnaté a aromatické mäso.
Tento druh zveriny má pomenovanie čierna a najlepšie mäso z diviaka je na stehnách a chrbte. Najkvalitnejšie mäso pochádza z prasiat (tzv. lončákov) v druhom roku života. Upravuje sa podobne ako bravčové mäso, je však tmavšie, aromatickejšie a ľahšie stráviteľné.
Najlepšími tzv. kamarátmi čiernej zveriny sú aromatické koreniny a bylinky (borievky, oregano, tymian, rozmarín, čierne a nové korenie), zaváraniny a omáčky z lesného ovocia.
Potrebujeme: 600 g diviačieho chrbta, 50 ml oleja, soľ, korenie na divinu, 250 g gaštanového pyré, 100 g miešaného mrazeného lesného ovocia (čučoriedky, maliny, brusnice, černice), 2 hrušky, 120 g vanilkovej zmrzliny, 50 g kryštálového cukru, 200 ml smotany na šľahanie
Postup:
1. Diviačie mäso umyjeme, osušíme, naporciujeme, osolíme a okoreníme. Na panvici rozohrejeme olej, na ktorom mäso opekáme po 5 minút z oboch strán. Steaky vyberieme z panvice a odložíme na teplé miesto.
2. Lesné ovocie rozmrazíme. Hrušky ošúpeme, rozdelíme na polovice, jadierka vydlabeme lyžičkou a reznou stranou nadol položíme na grilovaciu panvicu. Opekáme približne 5 minút.
3. Do výpeku po steakoch nalejeme smotanu a pomaly privedieme do varu. Pridáme rozdrobené gaštanové pyré a cukor. Dôkladne rozmiešame.
4. Mäso poukladáme na taniere a prelejeme gaštanovou omáčkou. Ozdobíme grilovanou hruškou, lesným ovocím a kopčekom zmrzliny.
Počet porcií: 4