Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Štipľavé papričky: Ktorým sa treba vyhnúť a čo robiť, keď ste zahryzli do tej najštipľavejšej?

Štipľavé papričky

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Isto viete, že okrem našich klasických feferónok existujú iné pikantné odrody tejto zeleniny. Habanero či čili, prezradíme, ktorým by ste sa mali vyhýbať a čo robiť, keď ste zahryzli do tej najštipľavejšej.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Paprika v skleníku rastie do výšky, ale nerodí? Skúste ju zmladiť!

    Domáce tabasco

    Nasekáme najemno 350 g papričiek čili, 1 šalotku, 1 menšiu mrkvu a 1 strúčik cesnaku. Zalejeme 250 ml vody, zamiešame 120 ml octu a 2 ČL soli. Varíme 20 minút, potom rozmixujeme tyčovým mixérom. Prepasírujeme cez jemné sitko a nalejeme do pripravenej fľaše.

    Nie je to len o semienkach

    O tom, ako veľmi je paprička štipľavá, nerozhodujú len semienka. Za všetkým stojí kapsaicín, pričom každá paprička obsahuje iné množstvo. Najviac tejto látky nájdete práve v bielych blankách z vnútornej strany dužiny, na ktorých sú usadené aj nešťastné semienka. Ak teda chcete zmierniť pikantnosť svojej papričky, musíte ju zbaviť nielen semienok, ale aj vyrezať spomínané blanky.

    Šikovný recept: Nasekajte 1 až 2 papričky čili spolu so 100 g hrubozrnnej morskej soli a nechajte 1 týždeň odstáť. Skladujte v dobre uzavretej nádobe na chladnom mieste.

    Vedeli ste, že…

    … korenie čili je jemnejšia zmes, ktorá obsahuje aj kajenské korenie, cesnak, rímsku rascu, ako aj muškátový oriešok, škoricu alebo klinčeky? Ak máte radšej pikantnejšiu chuť, siahnite po spomínanom kajenskom korení, ktoré pozostáva len z papričky čili druhu cayenne.

    Domáce korenie: V miske zmiešajte 8 ČL mletej pikantnej papriky so 6 ČL mletej červenej papriky, s 5 ČL mletej rasce, 3 ČL cibuľového prášku, 1 a 1/2 ČL cesnakovej soli a 1/2 ČL kajenského korenia.

    Čo nájdete v obchodoch?

    Pri nákupoch pravdepodobne narazíte na rôzne názvy štipľavej papričky. Aké sú medzi nimi rozdiely?

    • Čili – pod týmto názvom sa združujú všetky rastlinky obsahujúce kapsaicín. Teda všetky pikantné papričky či už čerstvé, alebo v sušenej forme.
    • Feferónky alebo pfefferoni (peperoni) – tieto papričky rovnako patria k pikantným druhom, ale sú väčšie a často menej štipľavé. Pochádzajú zo Stredomoria a často ich nájdete naložené v korenistom náleve.
    • Pimientos – malé zelené papričky sú predovšetkým vhodné na pečenie a patria k druhom papričiek čili. Keďže sa zbierajú ešte nezrelé, nie sú také pikantné ako iné druhy, ale aj tu môžete natrafiť na pekne ostrého jednotlivca.
    • Peperoncino – taliansky názov papričiek čili a v preklade znamená „malá paprička“.

     Ay, caramba!

    Pozrite sa s nami na stupeň pálivosti jednotlivých pikantných papričiek:

    1. Tabasco – druh známy predovšetkým vďaka rovnomennej omáčke. V Európe čerstvé zoženiete len ťažko.

    Ohnivosť: stupeň 9

    2. Thajské čili – pikantný červený alebo zelený druh, ktorý dosahuje 3 až 4 cm.

    Ohnivosť: stupeň 8

    3. Pimiento de Padrón – paprička na pečenie, zväčša miernejšej chuti.

    Ohnivosť: stupeň 1

    4. Carolina Reaper Red – podľa Guinnessovej knihy rekordov ide o najštipľavejšiu papričku na svete. Náš európsky jazýček nie je na túto dávku veľmi zvyknutý, tak pozor.

    Ohnivosť: stupeň 10+

    5. Habanero – obľúbený druh aj u nás. Je riadne pikantný a zoženiete ho čerstvý aj naložený v náleve alebo priamo v omáčke.

    Ohnivosť: stupeň 10

    6. Cayenne – najobľúbenejší druh na celom svete vďaka širokej škále pikantnosti. Najčastejšie sa predáva pomleté ako korenie.

    Ohnivosť: stupeň 5 až 8

    7. Jalapeño – klasika z Mexika a Texasu, zbiera sa najčastejšie ešte zelené a dosahuje asi 8 cm dĺžku.

    Ohnivosť: stupeň 5

     Pomoc, páli!

    Prehnali ste to s papričkami a neviete, ako situáciu zachrániť? Máme pre vás zopár tipov:

    … v hrnci

    Príliš pikantnú omáčku zmierni trocha arašidového masla, med, kokosové mlieko, smotanový syr, smotana alebo kyslá smotana. Vyberte si jednoducho, čo máte poruke a čo sa k danému pokrmu chuťovo hodí.

    … na koži

    Krájali ste papričku a nechtiac ste sa poškrabali na nose či v oku? Au! Tu pomôže naozaj len prevencia. Po krájaní si ihneď ruky, ale aj nechty vydrhnite olejom a zmyte saponátom na umývanie riadu a vodou. Dôkladne!

    ... v ústach

    Chlieb alebo mliečne výrobky sú tá správna voľba, keďže zmierňujú pôsobenie kapsaicínu aj bolesť na citlivej sliznici. Odborníci odporúčajú tieto dve potraviny skombinovať. Vraj chlieb s maslom a so syrom je veľmi účinný. Zapite ešte pohárom mlieka!

    Z prírodnej lekárne

    Zdravé plus

    ● Kapsaicín, ale aj miernejší nonivamid pôsobia protizápalovo aj ako prevencia rakoviny.

    ● Znižuje chuť do jedla.

    ● Pikantná chuť aktivuje tvorbu hormónov šťastia sérotonínu a dopamínu.

    ● Chráni srdce, keďže priaznivo pôsobí na hladinu cholesterolu v krvi.

    ● Pomáha pri nádche aj nachladnutí.

     

     

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.